Kvůli dešťům se v sobotu zvedly hladiny řek na jihu Čech a Vysočině

UDÁLOSTI: Vydatný déšť rozvodnil české řeky (zdroj: ČT24)

Hladina Moravské Dyje v Janově na Jindřichohradecku byla kolem dopoledne na třetím, tedy nejvyšším povodňovém stupni. Na Vysočině byly na druhém stupni Svratka a Jihlava. Žádné škody na majetku ale zatím nikdo nenahlásil. Většina toků se rozlila na okolní takzvané záplavové louky.

Okolo třetího povodňového stupně voda v řece Moravská Dyje v Janově spadajícím pod Staré Hobzí kulminovala v sobotu krátce po deváté ráno, podle starosty Dačic Miloše Nováka ale není ohrožený majetek ani zdraví. „V Janově už byl vyhlášený třetí povodňový stupeň, ale tam naštěstí nejsou žádné nemovitosti nebo někdo, koho by to mohlo ohrozit,“ řekl.

Domy obce jsou podle něho na kopci, řeka je v údolí, kde se může rozlít. Pro Janov do půl dvanácté dopoledne platila také výstraha před velkou vodou. Na jihu Čech déšť v sobotu ráno pomalu přestal, proto meteorologové očekávají, že hladiny řek začnou klesat. 

Výstraha před povodněmi
Zdroj: ČT24

Hladina rozvodněné Balinky v obci Baliny na Žďársku začala přibližně ve čtyři ráno mírně opadat, na první stupeň pak už klesla hladina Želetavky v Jemnici na Třebíčsku. Druhý stupeň platí na Oslavě na dvou místech na Žďársku a na řece Jihlavě na dvou místech na Třebíčsku.

První povodňový stupeň platí v Kraji Vysočina na Sázavě, Olšanském potoku, Rokytné, Žirovnici a Želivce. V Jihočeském kraji jsou podle meteorologů hladiny zvednuté také na Nežárce, Lužici, Blanici, Malši, Zlatém a Svinenském potoku a říčce Smutná. S odtékající vodou rostly hladiny i na středních tocích v Plzeňském kraji, v Plzni se Úslava dostala na druhý stupeň a na první zvedla i Berounku.  

Vzestup toků na východě Čech

Vytrvalé deště způsobily vzestup hladin některých vodních toků také na východě Čech. Na Novohradce v Úhřeticích platí druhý stupeň povodňové aktivity, na mnoha dalších místech nejnižší první. 

Řeka Novohradka, jejíž hladina v noci překročila druhý povodňový stupeň, se rozlila mezi Úhřeticemi, Vejvanovicemi a Dvakačovicemi na Chrudimsku. Na místě dopoledne zasahovali hasiči, aby zabránili zaplavení okolních domů. Po druhé hodině odpoledne už byla po kulminaci.  

Zcela zaplněné jsou některé přehradní nádrže a další se tomuto stavu těsně přiblížily, výjimkou jsou Křižanovice na Chrudimce, kde je zásobní prostor ještě z velké části volný.  Podle vedoucího vodohospodářského dispečinku Povodí Labe Jiřího Petra by měla během soboty hladina v horních úsecích toků odvodňujících Českomoravskou vrchovinu a Orlické hory výrazně klesnout, většinou pod úroveň prvního povodňového stupně.