Končící řidičské průkazy půjdou od června vyměnit on-line, potřeba bude ale datová schránka

Události: Výměna řidičských průkazů přes internet (zdroj: ČT24)

Od začátku června bude možné elektronicky vyřizovat výměnu řidičských průkazů. Konkrétně těch, kterým končí platnost. Podle ministerstev dopravy a vnitra jde o první takto významný doklad, u kterého dochází k podobné plošné digitalizaci žádostí. Nezbytná je datová schránka.

Nově nebude nutné kvůli výměně propadlého řidičského průkazu chodit na úřad. Žádost půjde zdarma podat on-line na takzvaném Portálu občana, tedy na adrese gov.cz. Stačí zkontrolovat osobní údaje včetně fotografie a podoby podpisu. Obojí stát už zná třeba z databáze občanských průkazů.

„Jedinou činnost, kterou člověk dělá, je vyplnění města, kde si chce daný řidičský průkaz vyzvednout,“ popisuje ředitel odboru eGovernmentu ministerstva vnitra Roman Vrba. Do Portálu občana je nejdřív nutné se přihlásit. Od ledna to jde i pomocí takzvané bankovní identity.

To znamená, že se lidé budou moci přihlašovat pomocí stejných údajů, jaké používají do svého internetového bankovnictví. Stát zatím tímto způsobem spolupracuje s pěti bankami a další budou přibývat. „Vyberete si tu banku, kde máte účet, a přihlašujete se, jak kdybyste se přihlašoval do internetového bankovnictví,“ vysvětluje Vrba.

Půl milionu žádostí za rok

Účet v Portálu občana je také potřeba propojit s datovou schránkou, případně ji odkazem on-line zřídit. Žádostí o výměnu řidičských průkazů je v Česku ročně zhruba půl milionů. Nových řidičáků se vydá necelých sto tisíc. A noví řidiči budou muset i nadále žádat osobně.

„Tam musí být poměrně velké množství podkladů, které se musí předávat, ještě správní poplatek. Bude to hned v té druhé etapě přibližně za jeden a půl roku,“ avizuje ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Elektronicky zatím nejde vyřešit ani ztrátu dokladu nebo změnu údajů. Mimo jiné kvůli s tím spojenému poplatku.