Klausův adept na ústavního soudce Koudelka s nominací souhlasí

Praha - Náměstek Justiční akademie v Kroměříži a někdejší poslanec ČSSD Zdeněk Koudelka by byl kvalitním kandidátem na soudce Ústavního soudu, zněla odpověď prezidenta Václava Klause na dotaz novinářů. S Koudelkou nominaci na ústavního soudce odpoledne projednal a ten s ní vyslovil souhlas. Klausův výběr musí potvrdit Senát, s jeho zástupci prý zatím prezident nejednal. Poznamenal ale, že by ho zajímalo, jak by sociální demokraté, kteří mají v Senátu většinu, zamítli svého dlouholetého poslance.

„Se Senátem jsem o tom nejednal, ale s velkým zájmem bych sledoval argumenty senátorů, kde dominuje ČSSD, že by zamítali svého dlouholetého, mimořádně kvalitního poslance, to by mě skutečně velmi zajímalo, jakým způsobem by se k tomu postavili,“ řekl Klaus při dnešní tiskové konferenci po setkání s libanonským prezidentem.

Koudelka je podle Klause znalec ústavního práva a pro soud by byl zřetelným přínosem. „Na rozdíl od některých senátorů si nemyslím, že mám o tom, co mám v hlavě, koho mám navrhovat, předem jednat se Senátem. Se Senátem mám jednat zadem,“ poznamenal.

Docent ústavního práva Zdeněk Koudelka:

Do roku 2006 byl místopředsedou sněmovního ústavně právního výboru a poslancem za ČSSD. Členem sociální demokracie je dodnes. Do loňského ledna působil jako náměstek nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké. Její nástupce Pavel Zeman ale Koudelku spolu s dalšími náměstky Vesecké odvolal. Nyní je Koudelka náměstkem ředitele Justiční akademie v Kroměříži.

Podle předsedy senátorů ČSSD Petra Víchy je Koudelkova stranická příslušnost spíš přitěžující okolnost. Zdůraznil, že musí rozhodovat odborné znalosti kandidáta, a nikoli členství ve straně. „Takže já to vidím, že je to spíše jeho přitěžující okolnost, protože o to přísněji se na něj musí pohlížet,“ dodal. Prezident podle něj svým komentářem dal Koudelkovi „černého Petra“.

Jednání horní komory parlamentu
Zdroj: ČT24

„V sociální demokracii jsem od roku 1994. To je veřejná věc. Byl jsem za tuto stranu poslanec a nemyslím si, že bych teď mohl jakkoliv změnit názor na sebe u jiných lidí. Názor na jednoho člověka si děláte z více úhlů pohledu, jeho stranická angažovanost je jedna věc. Jsou tam i jiné úhly pohledu - odbornost, ale samozřejmě i nějaké antipatie či naopak sympatie,“ uvedl Koudelka.

Postup v Koudelkově případě bude podle Víchy stejný jako u předchozího kandidáta Sváčka. Senátoři si ho pozvou do svých klubů a výborů, a protože ne každý senátor ČSSD ho zná, budou se o jeho kvalitách radit i s odborníky. Mezi sociálnědemokratickými senátory jsou na Koudelku podle místopředsedkyně jejich klubu Jiřiny Rippelové rozdílné názory, sama prý neumí říci, které převažují. Soudí, že ani ČSSD nebude jednotná ohledně Koudelkovy podpory. „Můj kandidát to rozhodně nebude,“ dodala Rippelová.