Klausovci a Havlovci se střetli na Hradě

Praha - Odhadem asi 150 odpůrců i příznivců prezidenta Václava Klause se odpoledne sešlo na pražském Hradčanském náměstí. Happening lidí, kteří nesouhlasí s Klausovou politikou a chtějí, aby odstoupil, uspořádala občanská iniciativa Už dost!. Na stejnou dobu a stejné místo svolali svou akci DOST bylo Havla i Klausovi příznivci. Přítomni byli městští strážníci, zasahovat ale nemuseli.

Klausovi odpůrci se shromáždili u sochy Tomáše Garrigua Masaryka před Pražským hradem s transparenty „Už dost!!“, na jiném z transparentů bylo přeškrtnuté prezidentovo jméno. Ve svých projevech kritizovali prezidenta za jeho odmítavý postoj k Lisabonské smlouvě, vyčetli mu i názory na ekologické otázky. Jeden z řečníků vyzval prezidenta k rezignaci.

Podle pořadatelů happeningu současný prezident pohrdá občanskou společností, považuje neziskové organizace za nositele extremistických názorů, zlehčuje ekologické problémy a svojí aktivitou v EU zemi izoluje. „Dvacet let po obnovení právního státu máme prezidenta, který vytrvale relativizuje nezávislost soudní moci a nerespektuje ústavní zvyklosti,“ stojí na webových stránkách.


Krátce před 17:00 dorazili i příznivci současného prezidenta. Na jejich transparentech byly nápisy jako „Lisabonská smlouva je zlo“ a „Podporujeme a propagujeme prezidenta“. Členové proklausovsky naladěné skupiny neřečnili. Projevy prezidentových kritiků však doprovázeli pískotem, svůj hlasitý nesouhlas dávali najevo též řehtačkami a skandováním hesel. Klausovi příznivci již před začátkem shromáždění uvedli, že chtějí vyjádřit polotichý odpor proti propagandistickému happeningu havlistické elity útočícímu na prezidenta.

Podobnou demonstraci zažil Pražský hrad i 21. května, kdy tam proti Klausovi demonstrovali umělci v čele s Davidem Černým. I tehdy dorazila skupina lidí, která prezidentovy názory bránila.