Kauza H-System: Rodiny, které se mají vystěhovat, podají ústavní stížnost v pondělí 13. srpna

Ústavní stížnost proti rozsudku o vystěhování z bytů v Horoměřicích u Prahy podá advokát Lubomír Kincl za družstvo Svatopluk i další bývalé klienty H-Systemu v pondělí 13. srpna ve 13 hodin. České televizi to potvrdil přímo advokát Kincl, který stížnost sepsal.

Družstvo Svatopluk i rodiny, jejichž domy patří podle soudu do konkurzní podstaty zkrachovalého H-Systemu, navrhnou Ústavnímu soudu zrušit rozsudek, kterým jim Nejvyšší soud v červenci přikázal vystěhovat se do třiceti dnů z domů v Horoměřicích.

„Teď jsme to s klientem řešili. Stížnost podáme předběžně v pondělí ve třináct hodin,“ potvrdil České televizi v SMS advokát Lubomír Kincl.

Kauza H-System: Klienti podají ústavní stížnost 13. srpna (zdroj: ČT24)

Nejvyšší soud minulý měsíc vyhověl dovolání konkurzního správce Josefa Monsporta, když rozhodl, že bývalí klienti H-Systemu a stavební družstvo Svatopluk musí horoměřické domy opustit.

Podle soudu totiž tyto domy spadají do konkurzní podstaty zkrachovalého H-Systemu. Rodiny je tak podle soudu obývají neoprávněně. Pražský městský i vrchní soud původně Monsportovu žalobu na vyklizení těchto domů zamítly.

Konkurzní správce Monsport se na schůzce zprostředkované premiérem Andrejem Babišem (ANO) po vynesení rozsudku s družstvem Svatopluk dohodl, že domy, které si bývalí klienti H-Systému za své peníze dostavěli, nechají znovu ocenit společně vybraným znaleckým ústavem. Ve hře tak stále zůstává varianta, podle které by si rodiny, které v nich žijí, mohly domy z konkurzní podstaty odkoupit.

H-System uzavřel po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1998 ale firma zkrachovala. Dokončit stihla jen 34 rodinných domů.

Tisícovka lidí přišla po pádu společnosti H-Systemu zhruba o miliardu korun. Majoritní akcionář H-Systemu Petr Smetka si za vytunelování společnosti odpykal 12 let ve vězení.

V kauze se angažuje také sdružení Maják, které zastupuje část klientů H-Systemu, kteří se nepokusili dostavět byty po zkrachovalé společnosti, ale chtějí získat zpět část peněz vložených do H-Systemu prostřednictvím prodeje majetku zkrachovalé společnosti v konkurzu. Zástupci Majáku uvedli, že nemají zájem na vystěhování lidí z Horoměřic, chtějí ale, aby se nalezlo spravedlivé řešení pro všechny poškozené.