Kaiser uspěl u soudu. Vydavatel Blesku mu musí zaplatit 400 tisíc korun

Vydavatel Blesku, společnost Czech News Center (CNC) musí nakonec zaplatit Oldřichu Kaiserovi 400 tisíc korun za nepravdivou informaci o jeho příbuzenském vztahu s československým komunistickým prezidentem Antonínem Zápotockým. Městský soud v Praze na základě odvolání přiznal herci k původní částce dalších 150 tisíc. České televizi informaci poskytl mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig.

Městský soud v Praze rozhodoval ve věci již podruhé. V původním řízení vysoudil Kaiser 100 tisíc korun. S rozhodnutím ale nesouhlasil Ústavní soud. Podle něj byla částka moc malá na to, aby působila jako dostatečná satisfakce, ale zároveň také aby pro média představovala prevenci před vydáváním lživých informací.

Na základě nálezu Ústavního soudu rozhodl Obvodní soud pro Prahu 7 tak, že Kaiserovi přiznal dalších 150 tisíc.

Celkem dostane Oldřich Kaiser 400 tisíc korun. „Sto tisíc korun bylo už pravomocné – v této části nebyl rozsudek napaden odvoláním, 150 tisíc korun nadto přiznaných soudem prvního stupně Městský soud v Praze potvrdil, a navíc přiznal dalších 150 tisíc korun,“ uvedl mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig.

Šlo o jiného Kaisera

Kaiser požadoval náhradu pět milionů korun. Již dříve uvedl, že by náhrada sto tisíc korun znamenala, že by měla bulvární média prostor parazitovat na „nejen“ známých osobnostech. Zbývajících 4,6 milionů korun ale soud zamítl.

Tvrzení o příbuzenství zaznělo v květnu 2017 ve videu ze série Potomci slavných na webu Blesk.cz. Údajný synovec Zápotockého tam uvedl, že jeho sestřenice je Kaiserovou maminkou a že hercův otec byl architektem, který pil a dostával stranické zakázky. Citace se pak objevily také v psaném článku a později v dalších médiích. Informace o příbuznosti byly mylné, šlo zřejmě o jiného Oldřicha Kaisera. Herec proto žádal omluvu a odškodnění.