K „divokým“ devadesátým letům a jejich kriminalitě se vrací seriál hraný i dokumentární

Události ČT: Dokumentární cyklus o 90. letech (zdroj: ČT24)

Sondu do prostředí porevolučního organizovaného zločinu nabízí nový dokumentární seriál České televize Polosvět. Zaměřuje se i na kauzy, které ani po mnoha letech nemají jasnou tečku. V programu má místo ve čtvrtek večer na ČT2. Seriál vznikl podle námětu novináře Jaroslava Kmenty a představuje protiváhu hranému seriálu Devadesátky, jehož druhý díl odvysílá ČT1 v neděli večer.

Polosvět přináší vedle dobových policejních a televizních materiálů také vzpomínky bývalých policistů, kteří se na vyšetřování podíleli. Dokumentární cyklus odstartoval příběhem podnikatele Františka Mrázka, který se stal jednou z vedoucích figur pražského podsvětí.

Promluvil v něm i bývalý policista Karel Tichý, který Mrázka vyšetřoval a o své pětadvacetileté práci u policie napsal knihu. „Věděli jsme o sobě velmi dobře, protože on byl jeden z prvních, kdo mě chtěl nechat zlikvidovat. Tehdy mě jeden jeho kamarád i zachránil,“ vzpomíná Tichý.

Devadesátá léta byla divoká i podle policejních statistik. Od roku 1992 až do roku 1999 evidovala policie každý rok přes dvě stě vražd. Nejvíce jich bylo v roce 1998, dokonce 313. Od té doby jejich počet klesá. 

Podobné je to i s loupežemi. Jejich počet se v devadesátých letech držel ročně mezi třemi až téměř pěti tisíci. A stále rostl. Vůbec nejvyšší číslo se váže k roku 2004, kdy jich bylo 6107. Od té doby jejich počty klesají, a to až k předloňsku, kdy statistiky uvádějí dvanáct set.

Dramaturgyně a kreativní producentka dokumentu Jana Škopková vysvětluje, že se tvůrcům podařilo najít skutečné aktéry kriminálních událostí devadesátých let a natočit s nimi rozhovory: „Třeba tam máme Davida Berdycha, který byl hlavním aktérem v policejním Berdychově gangu, nebo jsme oslovili syna pana Jaroslava Běly, a ten nám poskytl rozhovor v kriminále.“

Někteří v tom žili, ale nevědí, jak to bylo doopravdy

Další z dílů seriálu se pak věnují třeba vraždám podnikatelů, jejichž těla objevili policisté v sudech na dně orlické přehrady, nebo daňovým podvodům v rámci kauzy s lehkými topnými oleji.

Podle Škopkové je potřeba i dnešní mládeži připomenout, jak vypadal zločin v devadesátých letech. „Někteří v tom žili a možná že vůbec nevědí, jak to vlastně opravdu bylo. A pak si myslím, že je to taková paměť národa a že by to mohlo být zajímavé i pro mladé, aby viděli, co tady bylo za divočinu v těch devadesátkách,“ vysvětluje dramaturgyně.

Sérii šesti dokumentů odvysílá ČT2 vždy ve čtvrtek od osmi večer a je možné je sledovat také ze záznamu na webových stránkách. Cyklus tak doplní seriál Devadesátky, který na obrazovkách České televize běží už od poslední neděle. První díl Devadesátek sledovalo 1,883 milionu diváků. Další následuje v neděli a zaměří se na postavu Ivana Jonáka.