„Jsme připraveni převzít odpovědnost,“ oznámil Fiala. Už má seznam ministrů pro Zemana

Události: Pětikoalice je připravena převzít vládu, oznámil Fiala (zdroj: ČT24)

Podle kandidáta na premiéra Petra Fialy (ODS) má nově vznikající vládní koalice seznam ministerských nominací, které ve středu předloží prezidentovi Miloši Zemanovi. Koalice je podle Fialy připravena začít vládnout. Lídři pěti stran, které ji tvoří, se sešli vzápětí poté, co předsednictvo TOP 09 schválilo své dvě nominace. Kdo by měl v kabinetu usednout, ale politici ještě neprozradili s tím, že prezident se s nimi má seznámit jako první.

„Jsme připraveni okamžitě převzít odpovědnost za vládu v této zemi. Jsme v situaci, která je velmi vážná, my si to uvědomujeme,“ řekl po jednání koaličních předsedů Petr Fiala. Věří, že se ve středu se Zemanem dohodne na harmonogramu jmenování nového kabinetu. „Budu věřit, že pan prezident vidí tu situaci stejně jako my, že je potřeba rychle jednat a dospět k tomu, aby tu byla nová vláda, která s plnou legitimitou začne problémy řešit,“ dodal Fiala.

Předseda STAN Vít Rakušan podotkl, že rozhodnutí Pirátů, kteří jednoznačně schválili svůj vstup do vlády, znamená, že „se teď můžeme plně soustředit na to, aby naše koalice společně přinesla voličům naše programové hodnoty do budoucí vlády“.

Spolu a PirátiSTAN se shodli na jménech ministrů (zdroj: ČT24)

Navzdory slovům o vymezení se je na ministrech shoda

Seznam nových ministrů je hotový a je na něm podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky shoda. Že tomu tak bude, nebylo předem vůbec jisté. Místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová v minulých dnech prohlásila, že by se její strana mohla vymezit proti některým kandidátům koalice SPOLU.

„Zodpovědnost za konkrétní nominanty či nominantky je na konkrétních stranách, na předsedech a předsedkyních stran, které je nominují. Každý z nás ponese odpovědnost za své lidi. To je hlavní, za čím stojím. Ale současně existuje možnost, že budou jména, kvůli kterým bude potřeba se vymezit,“ zopakovala i nyní. Zdůraznila však, že by diskuse o kandidátech měla být interní, a nikoli veřejná.

Rakušan po jednání stranických předsedů poznamenal, že „respektujeme, že každá politická síla, každá koalice nese věcnou zodpovědnost za jednotlivé nominantky a nominanty do vlády“.

Podle místopředsedy poslaneckého klubu ODS Marka Bendy je špatně hodnotit ministerské kandidáty jiných koaličních stran. Kritizoval kvůli vyjádřením na adresu Pirátů i vlastního europoslance Jana Zahradila (ODS). „Každý, kdo veřejně řekne, mně se na tom druhém něco nelíbí, bude populární a přinese mu to chvilkovou odezvu v médiích. Ale jestli chceme takto fungovat, tak je to podle mě špatně,“ zdůraznil.

TOP 09 schválila své ministerské nominace, zřejmě Válka a Langšádlovou

Kdo ve vládě usedne, není však zatím – s výjimkou Fialy – ještě úplně jasné. Jako o budoucích ministrech za TOP 09, jejíž předsednictvo schválilo dvě nominace až těsně před koaličním jednáním, se po volbách začalo hovořit o Vlastimilu Válkovi v případě zdravotnického resortu a o Heleně Langšádlové jako o kandidátce na ministryni pro výzkum, vývoj a inovace.

Že by ministrem zdravotnictví mohl být Válek, připustil místopředseda strany Tomáš Czernin, nevyloučil ani že by druhou ministryní mohla být Langšádlová. „Jména prozrazovat nebudu, ale Helena Langšádlová je velice schopná a umím si představit, že by v té roli byla výborná,“ uvedl.

Další místopředseda TOP 09 a předseda jejího poslaneckého klubu Jan Jakob uvedl, že předsednictvo schválilo nominace jednomyslně.

„Nebudu ta jména potvrzovat, protože pan budoucí premiér by je měl přednést panu prezidentovi. Myslím, že by to měl slyšet první pan prezident z jeho úst,“ řekl. Nekomentoval ani to, zda v úvahu připadal někdo jiný než Válek s Langšádlovou. 

Celkem má mít kabinet Petra Fialy vedle premiéra sedmnáct ministrů. Nejvíce kandidátů je z řad poslanců. Do vládního týmu mají ale zamířit také dva senátoři. Ministryní životního prostředí má být podle informací ČT senátorka Anna Hubáčková (za KDU-ČSL). Ta se nejprve nechtěla k možné nabídce vyjadřovat. Následně ale připustila, že nominantkou je. Byla by tak jednou ze tří žen v novém kabinetu.

Ministrem pro evropské záležitosti má být místopředseda senátorského klubu STAN Mikuláš Bek. Na starosti by měl zejména přípravu a průběh českého předsednictví Evropské unii. „Kdybych dostal od Petra Fialy jako budoucího premiéra nabídku, tak bych neodmítl. Já už jsem ostatně od něj jednu nabídku, která změnila můj život, dostal – když mi jako nově zvolený rektor nabídl pozici prorektora,“ řekl Bek.

Bek měl už jako rektor Masarykovy univerzity napjaté vztahy s Milošem Zemanem. Že by mohl mít prezident problémy s jeho jmenováním, si ale nepřipouští. „Vycházím z vlastní zkušenosti. S prezidentem jsem měl spory, ale přesto mě jmenoval do druhého období rektorem univerzity,“ podotkl.

ČT má informace i o dalších ministrech, kteří by měli zasednout v budoucí vládě. Šéfem resortu financí bude první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura. Další významný post připadne STAN – do křesla ministra vnitra má usednout předseda strany Vít Rakušan. Šéf lidovců Marian Jurečka bude ministrem práce a sociálních věcí.

Ve vládě bude ministryně obrany Jana Černochová, křeslo ministra pro místní rozvoj a digitalizaci získal šéf Pirátů Ivan Bartoš. Ministrem školství pak bude Petr Gazdík. Na šéfa resortu zemědělství navrhli lidovci podle informací ČT starostu Těšetic na Znojemsku Zdeňka Nekulu, ministrem kultury bude místopředseda ODS Martin Baxa.

O post ministra pro legislativu se bude podle infomrací CNN Prima News či Deníku N zřejmě ucházet za Piráty třebíčský advokát Michal Šalomoun. Deník N napsal, že o Šalomounovi mluví jako o případném kandidátovi zdroje z vedení strany. Sám Šalomoun ani Bartoš se k tomu nevyjádřili, uvedla televizní stanice CNN Prima News.

Rozhodnutí Pirátů koaliční politici přivítali

Členové České pirátské strany v pondělí večer uzavřeli hlasování o vstupu do vlády. „Bylo naprosto jednoznačné. Zapojilo se 90,7 procenta Pirátů a Pirátek. Z toho 82 procent pro. Takovou podporu nemáte v politice téměř nikdy,“ zdůraznila Richterová.

Koaliční partneři Pirátů jsou s jejich rozhodnutím spokojeni, někteří ani neskrývali překvapení, jak výraznou většinou se strana rozhodla. „Mile mě překvapilo vysoké procento, které hlasovalo pro podíl na koaliční smlouvě. Je to dobrá zpráva, jsem přesvědčen, že cokoli jiného by šlo proti vůli voličů, kterou vyjádřili ve volbách před měsícem,“ podotkl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný.

I předseda klubu STAN Jan Farský připustil překvapení. „Ukázalo se, že hlasitost výkřiků ne vždy vykazuje skutečnost. V tomto případě jednoznačně,“ poznamenal. Dodal, že na tom, že STAN a Piráti, kteří v říjnových volbách kandidovali společně, se již předem shodli, že do vlády s koalicí SPOLU (sdružující ODS, KDU-ČSL a TOP 09) chtějí jít. „Přišlo by mně nezodpovědné, kdybychom takto dohodnotou vládu shodili, protože by pirátské hlasování dopadlo jiným způsobem,“ dodal.

Benda dal najevo, že mu některé kroky Pirátů – například stažení nominace Jakuba Michálka na ministra pro legislativu kvůli kumulaci funkcí ve vládě a sněmovně – přijdou absurdní, ODS je ale připravena s nimi vládnout. „Je to koaliční partner, jsem rád, že jsme se domluvili, a doufám, že to bude fungovat,“ prohlásil.

Jakob nepovažuje za problém, že je vláda s Piráty ideologicky různorodá. „Je dobře, že bude vláda širší. Dohodli jsme se na programu koalice, jednání nebyla úplně jednoduchá, ale dokázali jsme si, že se dokážeme dohodnout na klíčových věcech. Vůbec nepochybuji o tom, že se nám to bude dařit i v budoucnu,“ řekl.

Bartoš po jednání s dalšími koaličními lídry odmítl, že by pirátské schvalování koaliční smlouvy bylo něčím neobvyklým. „Podle svých vlastních pravidel všechny strany na patřičných orgánech k tomu zodpovědných schvalovaly znění koaliční smlouvy a přílohu koaličního programu. Překvapivě to nevzbuzovalo emoce a takové interpretace,“ poukázal.

Měsíc a týden vyjednávání

Od sněmovních voleb uplynul měsíc a týden. Zvítězila v nich koalice SPOLU před hnutím ANO, které spolu se sociální demokracií vládlo dosud. ČSSD se do sněmovny nedostala. Koalice SPOLU a PirátiSTAN mají dohromady většinu v Poslanecké sněmovně, od začátku deklarovaly, že chtějí sestavit společný kabinet.

Koaliční smlouvu podepsali předsedové stran 8. listopadu, o den později pověřil prezident Zeman Petra Fialu vedením jednání o sestavení vlády. Dosavadní vláda Andreje Babiše (ANO) podala demisi 11. listopadu, prezident ji tentýž den přijal.

Nová koalice již prosadila své lidi do vedení Poslanecké sněmovny. Její předsedkyní byla na ustavující schůzi nové dolní komory zvolena Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), místopředsedkyněmi a místopředsedy Věra Kovářová (STAN), Olga Richterová (Piráti), Jan Bartošek (KDU-ČSL), Jan Skopeček (ODS) a za opozici Jana Mračková Vildumetzová (ANO). Jedno místopředsednické křeslo zůstává neobsazeno, v první volbě nedostali potřebný počet hlasů k jeho obsazení opoziční kandidáti Radek Vondráček (ANO) ani Tomio Okamura (SPD).