Piráti podpořili koaliční smlouvu, chtějí být ve vládě

Pirátská strana podpořila koaliční smlouvu, kterou podepsalo vedení koalic SPOLU a Pirátů a Starostů a chce vstoupit do vlády. Podporu vyjádřilo 82,1 procenta členů. Vyplývá to z hlasování celostátního stranického fóra, kterého se jich zúčastnilo víc než devadesát procent. „Jdeme do vlády plnit koaliční program,“ reagoval předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Členové a členky Pirátské strany odsouhlasili znění koaliční smlouvy, a tedy faktický vstup do vlády. Předseda Ivan Bartoš řekl, že to bylo hlasování s největší historickou účastí. „Vnímám to jako silný mandát, ale i závazek,“ uvedl.

Se vstupem do kabinetu se podle něj nevylučuje varianta dál analyzovat, co vedlo ke špatnému výsledku Pirátů ve volbách. Hovořil o tom v rozhovoru pro Speciální vysílání ČT.

Rozhodnutí Pirátů vítají strany pětikoalice

Rozhodnutí vítá vedení dalších stran v plánované vládě. Po rozporuplných vyjádřeních v médiích ze strany členů Pirátů považuje místopředseda ODS Martin Kupka výsledek za překvapivě přesvědčivý. „Jde o hodně, budeme čelit unikátním a problematickým časům.“ Společným rysem pětikoalice je podle něj zodpovědnost.

„Věřím, že vznikající vláda koalic SPOLU a PirátiSTAN dokáže provést zemi složitým obdobím. Čeká nás spousta práce,“ uvedl na sociálních sítích předseda ODS a kandidát na premiéra Petr Fiala. Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka řekl k úvahám o budoucí soudržnosti pětikoalice, že je to dobrý tým, zocelený zkušenostmi, které jednotliví lídři získali během let.

Místopředseda poslaneckého klubu ANO Patrik Nacher očekával podporu pro schválení u Pirátů mezi 60 až 70 procenty. „Je dobře, že tam Piráti budou,“ řekl s odkazem na svou zkušenost s touto stranou v Praze. „Když vidím jaké návrhy a nápady mají a jejich partneři to musí spolknout, tak se na to docela těším.“ Působení Pirátů ve vládě tak jako člen opozice vidí coby výzvu, kterou si už natrénoval v hlavním městě.

Personálie

Ivan Bartoš po hlasování zatím nechtěl uvádět, koho jeho strana nominuje na pozici ministra pro legislativu místo uvažovaného Jakuba Michálka. Ten se kandidatury vzdal po vnitrostranické diskuzi. Dosavadními neoficiálními kandidáty na ministry za Pirátskou stranu jsou právě Bartoš na ministerstvo pro místní rozvoj a Jan Lipavský na ministerstvo zahraničí.

Místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová věří, že vláda čtyři roky vydrží. „Programové priority, na kterých jsem se podílela, mě přesvědčily, že máme hodně společného a že jsme schopni dát stranou co nás rozděluje.“ Každá strana pak podle ní nese zodpovědnost za svého nominanta do vlády.

V anketě všech členů Pirátů mohlo hlasovat 1193 lidí. Hlasování provázela rekordně vysoká účast –  například v lednu se ke koaliční smlouvě se STAN vyjádřilo 848 členů Pirátů. Pro spolupráci se Starosty jich tehdy bylo 668.  

Koalice SPOLU a Pirátů a Starostů podepsaly vládní dohodu a program před týdnem ve sněmovně. Smlouvu ještě před podpisem podpořila širší vedení STAN, ODS, TOP 09 i KDU-ČSL.

Část členů Pirátské strany na internetovém fóru řešila například to, nakolik by se straně podařilo ve vládě prosadit svůj program. Tématem byla také kumulace funkcí u zvolených poslanců, kteří by se měli stát zároveň ministry.