Piráti by do vlády jít měli, nabádá Michálek. Kandidatury na ministra se vzdal, aby v ní byli

Interview ČT24 - Jakub Michálek (15. 11. 2021) (zdroj: ČT24)

Předseda ODS Petr Fiala se ve středu 17. listopadu sejde s prezidentem Milošem Zemanem a očekává, že ho jmenuje premiérem. Měl by mu představit i navrhované ministry možné pětikoalice. Do pondělního večera ale není jasné, zda v příští vládě zasednou Piráti. O případné účasti až do tohoto termínu totiž hlasuje vnitrostranické fórum. „Ve straně se nejvíc řeší to, zda budeme moci reálně prosazovat program. Zda tam nebudeme jen pomyslným fíkovým listem,“ řekl v Interview ČT24 předseda jejich poslaneckého klubu Jakub Michálek před zveřejněním výsledků. On sám věří, že účast Pirátů ve vládě je jedinou možností, jak prosazovat předvolební program.

Hlasování celostátního fóra Pirátské strany končí v pondělí v deset večer. Výsledky se strana chystá zveřejnit ve 23:15. Piráti jsou poslední stranou z pětikoalice, která vládní dohodu dosud neschválila. 

„Pokud si Piráti odhlasují, že se vlády nechtějí účastnit, musíme jako dospělí lidé najít řešení o pokračování koalice se Starosty i s fungováním ve sněmovně,“ uvedl Michálek.

„Nechci nic předjímat, rozhodnutí fóra bude výrazem vnitrostranické demokracie, jakkoliv s ním nemusíme souhlasit, je to něco, co musíme respektovat,“ doplnil s tím, že sám pro účast ve vládě hlasoval a vynaložil velké množství energie na to, aby vyjednal vládní koaliční smlouvu, která promítá pirátský volební program. 

„Zvládli jsme spoustu výzev a věřím, že zvládneme jak naše vládní angažmá, tak případné postavení v opozici,“ odpovídá na otázku, zda se nebojí, že se koalice se Starosty může před příštími volbami rozpadnout. „Máme koaliční smlouvu a ve smlouvě jsou určité mechanismy. Je zde možnost práva veta na určité návrhy a rozhodnutí,“ popisuje řešení možných koaličních neshod.

Místo ministerstva sněmovna

O Jakubovi Michálkovi média spekulovala jako o možném ministrovi pro legislativu. Předseda pirátského poslaneckého klubu ale vzdal účasti ve vládě kvůli kumulaci funkcí, zatímco předseda Pirátů Ivan Bartoš, který je rovněž poslanec, by se měl ministrem stát. „Byl jsem připraven jít do vlády, ale musím pracovat s vnitrostranickou realitou, kterou máme,“ míní. 

„Kandidatury jsem se vzdal proto, že část naší členské základny to považuje za důležitý předpoklad pro to, aby fungovalo naše vládní angažmá,“ sdělil. „Pro mě bylo důležitější, aby Pirátská strana převzala odpovědnost, než moje osobní angažmá,“ doplnil s tím, že je přesvědčen, že jeho strana navrhne vhodného kandidáta na ministra pro legislativu.

Potvrdil také, že kandidáty na ministry za Pirátskou stranu jsou Ivan Bartoš na ministerstvo pro místní rozvoj a Jan Lipavský na ministerstvo zahraničí. „Rozhodnutí zatím není uzavřené,“ uvedl s tím, že jméno možného ministra za legislativu dosud není známé.