Ježek: Když bude třeba, obrátím se kvůli knihovně na soud

Praha - Ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek stále ještě nečetl oficiálně závěr Evropské komise o regulérnosti soutěže na novou budovu knihovny. "Antimonopolní úřad odmítá dát knihovně kopie toho, co z Bruselu přišlo, takže je to těžké… My bychom to ale rádi viděli," uvedl. Nejpozději v pondělí proto oficiálně požádá o poskytnutí dokumentu. Připustil také, že po jeho prostudování by se mohl obrátit na soud, aby celý spor kolem nové budovy Národní knihovny rozhodl.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uvedl, že na základě závěrů Evropské komise doporučí knihovně, aby původní soutěž zrušila. Komise tento týden zaslala úřadu faxem své stanovisko, ve kterém konstatuje, že soutěž byla v rozporu se zákonem. Ježek ale k jejímu zrušení zatím nevidí důvod. „Musím se poradit se svými právníky. Pokud na svém původním názoru budou trvat, pak jediný autoritativní orgán, který je schopný spor rozhodnout, je soud,“ uvedl.

"Musím se poradit…

…se svými právníky. POkud budou na svém původním názoru trvat, pak jediný orgán, který je schopný spor rozhodnout, je soud."

/Vlastimil Ježek/

Antimonopolní úřad dostal stížností na soutěž na novou knihovnu více, zamítl je ale s tím, že architektonická soutěž se nemusí řídit zákonem o veřejných zakázkách. Na Brusel se s žádostí o právní pomoc obrátil poté, kdy na stůl dostal podnět k přezkoumání od prvního náměstka ministerstva kultury Františka Mikeše.

Ten podle svých slov nemá ke stanovisku Evropské komise žádné oficiální informace. „Můj standardní názor je, že se má postupovat podle práva České republiky. Jestliže Evropské komisi přišlo, že se mělo postupovat podle zákona o zadávání veřejných zakázek, pak už moc možností nezbývá,“ naznačil ale, že zrušení soutěže považuje za správné.

Zrušení soutěže znamená větší problémy s místem i větší náklady

Kdyby se soutěž nakonec musela zrušit, znamenalo by to pro knihovnu prostorové problémy. Nová soutěž by protáhla začátek stavby a knihovníci v Klementinu už nyní zápasí o místo. Už v roce 2010 nebude kam dávat nové svazky.

Oddálit problém s prostorem by měla dostavba depozitáře v Hostivaři, kterou ministerstvo kultury Národní knihovně přislíbilo. Ježek ji ale rozhodně nepovažuje za řešení situace, už vůbec ne za dostatečnou náplast na oddalování stavby nové budovy.

Průtahy s jejím začátkem celkové náklady na objekt, který ještě ani nestojí, prodraží o více než 330 milionů korun. Většina této částky půjde na rozšíření hostivařského depozitáře, 28 milionů stála soutěž a v případě odstoupení od smlouvy dostane Kaplického Future Systems téměř 4 miliony korun.

Klementinum
Zdroj: ČT24