Je otázkou času, kdy dozrajeme k zavedení eutanazie, tvrdí profesor Pafko

Pafko v OVM: K eutanazii časem dozrajeme (zdroj: ČT24)

Česká společnost zatím nedozrála k zavedení eutanazie, dříve či později k němu ale dojde. Prohlásil to v Otázkách Václava Moravce chirurg a profesor Pavel Pafko. Poslanecký návrh zákona, který by ve vymezených případech umožnil eutanazii, nedávno odmítla vláda.

Základní filosofickou otázkou z mého pohledu je, zda je nejvyšší hodnotou hodnota lidského života, nebo svobodného rozhodnutí. (…) Myslím si, že každý člověk má právo se rozhodnout o svém životě a povýšit své přesvědčení nad hodnotu života.
Pavel Pafko
chirurg, profesor

„Uvědomme si, že se otevřel svět a najednou se o tom začíná diskutovat. Lékařská komora už měla dvakrát symposium na toto téma, je vidět, že se to otevírá. Jen jde o běh na delší trať,“ uvedl profesor Pafko.

Podle něj panují v myšlení politiků především obavy ze zneužití institutu „milosrdné“ smrti. Poté co vláda zamítla poslanecký návrh, zdůvodňoval třeba ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) správnost rozhodnutí na svém twitterovém účtu slovy: „Zákon by mohl vést k zabíjení lidí“.

„Na to je ale transparentní odpověď, vše, co bylo vynalezeno od nože po jadernou energii, bylo zneužito. Kdybychom takto přistupovali k vývoji lidské společnosti, museli bychom jíst rukama,“ podotýká k obavám emeritní přednosta III. chirurgické kliniky Pavel Pafko. Zdůrazňuje, že jádrem eutanázie je svobodné rozhodnutí nevyléčitelně nemocného člověka, u kterého byly vyčerpány všechny léčebné možnosti.

Na případy by podle poslaneckého návrhu dohlížela speciální komise

Předloha o důstojné smrti, kterou podepsalo šest poslanců zejména z hnutí ANO v čele s Jiřím Zlatuškou, chce zejména uzákonit podmínky pro eutanazii. Lidé by o ni museli požádat, žádost by mohli sepsat i předem.

Lékaři by mohli k eutanazii dopomoci nebo ji případně vyvolat jen u lidí v beznadějném zdravotním stavu. O splnění zákonných podmínek by rozhodovala zvláštní komise.

Vláda ale považuje téma eutanazie za společensky velmi citlivé a měla by mu podle ní předcházet mnohem hlubší a rozsáhlejší diskuse. Nynější návrh fakticky doslovně kopíruje předlohu senátorky Václavy Domšové (nestranice za SNK-ED) z roku 2008, kterou horní komora zamítla, stojí ve stanovisku zpracovaného pro ministry.