Je boj proti korupci vyprázdněný pojem? ODS je proti státní moci, ANO chce ochranu oznamovatelů

O boji proti korupci jako politickém tématu se diskutovalo v předvolební debatě České televize, která se věnovala tématu Justice a spravedlnosti. Přestože Česko dostalo pochvalu expertů Rady Evropy za pokrok v boji proti korupci, odhaduje česká pobočka Transparency International přesun korupčních snah od lobbistických skupin do nejvyšších pater politiky. Kandidátka Zelených Věra Nováková označila téma za vyprázdněné, za což můžou v minulosti deklarované snahy vlád, které se ale nikdy nerealizovaly. Zelení požadují stejně jako ANO speciální státní zastupitelství k potírání korupce. Komunisté přesouvají důraz spíš na kvalitu policistů, kteří ji dobře odhalí. Lidovci zas litují, že se jim nepodařilo prosadit ochranu oznamovatelů korupce (tzv. whistleblowerů), ale stále se o to chtějí snažit.

„Je to jedna z věcí, o které si myslíme, že by bylo dobře, aby se podařila prosadit. Dosud se to nepodařilo, protože na to nebyla patřičná vůle. Když jsme stranou, která má určitý omezený počet poslanců, nemůžeme prostě některé věci prosadit,“ ohlédl se za vládním působením lidovců a tím, že se jim nepodařilo prosadit ochranu oznamovatelů korupce kandidát na Ústecku Michal Pehr.

Ochranu whistleblowerů chtějí prosazovat i Zelení. Věra Nováková si posteskla, že pojem „boje proti korupci“ vyprázdnili politici, kteří se jím zaštiťovali, ale vlastně ho nemysleli vážně. „Předchozí vlády měly v akčních plánech jak zákon o státním zastupitelství, tak ochranu whistleblowerů, ale nenaplnily ho,“ posteskla si nad konkrétními momenty, kdy podle jejích slov k vyprazdňování pojmu docházelo. Obě opatření prosazuje a podotýká, že jsme se k přijetí zákonů zavázali v mezinárodních smlouvách. Je podle ní klíčové přijmout zákon o speciálním státním zastupitelství, který již rok a půl leží ve sněmovně, ale dosud nebyl přijat.

Speciální státní zastupitelství ano, či ne?

Zdeněk Ondráček, kandidát komunistů v Královéhradeckém kraji, považuje za podstatnější mít kvalitní policisty zaměřené proti korupci, kteří ji budou lépe odhalovat. „Státní zástupce není ten, kdo trestně stíhá,“ vysvětluje svůj postoj.

Pavel Blažek kandidující za občanské demokraty v Jihomoravském kraji připomněl, že v současnosti již interním předpisem v rámci státních zastupitelství je dáno, kdo se korupci věnuje, a kdo ne. „Jediné, co není, je nějaký speciální útvar, který by byl zřizovaný zákonem a jmenoval se nějaký protikorupční speciál, nebo jak tomu budeme říkat,“ uvedl Blažek.

Předvolební debata na téma spravedlnost a stav justice (zdroj: ČT24)

Ministr spravedlnosti Robetr Pelikán kandidující za ANO v Praze s postojem Zelných souhlasí. Sám zřízení speciálu neúspěšně prosazoval a považuje jeho vznik za důležitý. Připomněl také kontroverzní reformu policie, která sloučila protikorupční (ÚOKFK) a protimafiánský (ÚOOZ) policejní útvar do jednoho.

„Za rok odešlo přes 100 špičkových policistů a já mám z terénu přesně tyto zprávy, že špičkoví policisté už tam nejsou,“ prohlásil Pelikán.

Ochrana whistleblowerů v nedohlednu. Opět

Lídr pardubické kandidátky ČSSD a ministr pro lidská práva Jan Chvojka vytkl koaličnímu hnutí ANO, že ve sněmovně nepodpořilo jeho návrh zákona na ochranu whistleblowerů a místo toho předložil Andrej Babiš návrh vlastní. Pelikán ale Chvojkovi návrh v debatě zkritizoval, že nepřinášel nic nového.

Sněmovna hlasování o vládní novele o ochraně oznamovatelů protiprávního jednání (whistleblowerů) v květnu odložila s tím, že se k ní vrátí souběžně s obdobnou poslaneckou předlohou, kterou navrhl právě bývalý vicepremiér Andrej Babiš. Termín projednávání ale tehdy nestanovila. 

Sám Chvojka ale považuje řadu přijatých opatření za úspěch v boji proti korupci. Vedle přijetí registru smluv a prokazování původu majetku jmenoval zřízení úřadu pro kontrolu politických stran, zákon o státní službě, chce ještě dotáhnout věcný záměr návrhu o omezení lobbingu.

První muž královéhradecké kandidátky Starostů a nezávislých Josef Cogan zmínil jako základ boje proti korupci prevenci. „Jsem rád, že nás kolega pochválil, protože registr smluv je z pera Honzy Farského (volební lídr STAN, pozn, red.), jen nás mrzí, že byl tak trošku oškubán, protože v registru není vše, co by tam mohlo být. Nemůžu pochopit, proč z něj byl vyloučen parlament, nebo prezident a my tyto smlouvy teď nemůžeme vidět,“ poznamenal Cogan.

Rychlejší soudy, méně státu

Piráti ve svém programu kladou důraz na průběh soudního procesu v korupčních případech, chtějí zamezit „zbytečnému opakování důkazů, nežádoucím formalitám a kličkám,“ které podle nich umožňují usvědčeným zločincům a politikům uniknout.

Jejich kandidát na Olomoucku Vojtěch Pikal zdůraznil, že kvůli komplikovanému procesu dochází k opakovanému vracení případů. „Různě se odkládá, neustále se odročuje, protože se někdo nemohl dostavit a podobně. Tím se protahují případy a není možné dosáhnout finální spravedlnosti,“ poznamenal Pikal.

„Pokud nepotřebujete státní nebo veřejnou moc tam, kde nemá být, tak nemusíte nikomu nic dávat,“ doplnil k tématu boje proti korupci kandidát ODS na jihu Moravy Pavel Blažek. Podle něj vzniká vždycky prostor pro korupci tam, kde o věcech rozhoduje stát.

„Čím menší stát a vůbec veřejná moc, tím méně potřebujete někoho uplácet,“ zmiňuje Blažek recept na omezení korupce. Dodal, že ani doživotní trest neodradí toho, kdo se korupce dopouštět chce. Přiznal ale, že i vlády s účastí ODS zaváděly spoustu zbytečných regulací.