Imunolog: Očkování proti chřipce zbytečné není, už je ale pozdě

Přestože letos je chřipková vakcína méně účinná než v minulých letech, podle imunologa Ladislava Machaly má očkování i přesto smysl, protože brání dramatickému průběhu choroby. „Očkování proti chřipce není ani zbytečné, ani škodlivé. Průběh nemoci je u očkovaných lehčí,“ uvedl lékař v pořadu Hyde Park. „Nyní už ale nemá cenu se nechat očkovat,“ dodal s tím, že optimální doba pro očkování proti chřipce je zhruba do Vánoc.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Menší účinnost vakcíny je dána tím, že se nepodařilo vytipovat kmen viru, který je pro letošní rok nejagresivnější. „Minulou zimu se chřipka na severní polokouli prakticky nekonala, a tak jsme neznali aktuální podobu viru,“ upozornil Machala na to, že virus mutuje. „Chřipkové viry jsou geneticky nestabilní,“ vysvětlil lékař. „Virus se mění průběžně,“ dodal s tím, že virus mutuje už jen při přenosu z člověka na člověka.

Pandemii chřipky do budoucna Machala vyloučit nemůže. „Na jednu stranu jsme pro boj s virem dobře vybaveni, na druhou stranu je ale lidstvo kvůli možnostem rychlé dopravy zranitelnější,“ uvedl s poukazem na pandemii v roce 2009, která přišla s právě s novou mutací chřipkového viru. Otázkou podle imunologa není, zda pandemie přijde, ale spíše jestli bude silná a jak bude nebezpečná. „Rýma je velmi nakažlivá, ale málokdo na ni zemře,“ vysvětlil, že u pandemie je třeba vždy hodnotit dva faktory, tedy nakažlivost a nebezpečnost viru.

Epidemie chřipky se pomalu šíří do všech krajů

Plošná epidemie chřipky nejspíš brzy postihne celé Česko, již teď jsou zasaženy všechny kraje. Nejhorší situaci hlásí v Jihomoravském a Zlínském kraji. Nemocnice v nejvíce zasažených oblastech vyhlašují zákaz návštěv. Podle dat národní referenční laboratoře za minulý týden dominuje v Česku subtyp A/H3N2, zachyceno bylo ale i několik případů viru prasečí chřipky A/H1N1. Cirkulace tohoto viru ale je zcela okrajová. Lidé by se měli vyhýbat většímu shromáždění, zejména v uzavřených prostorách, a dbát zvýšenou měrou na osobní hygienu. Podle odborníků se chřipkové viry šíří až do metru a půl, proto pokud nemocný jede například v hromadné dopravě, spolucestující uniknou jen těžko.

Počet nemocných s chřipkou
Zdroj: ČT24/Krajské hygienické stanice