Hrad kvůli velkému zájmu prodloužil výstavu korunovačních klenotů až do úterý

Pražský hrad kvůli velkému zájmu veřejnosti prodloužil výstavu korunovačních klenotů v katedrále svatého Víta do příštího úterý. Výstava, která byla pro veřejnost otevřena v úterý, měla původně skončit v sobotu. Po dohodě s památkáři budou klenoty k vidění v chrámu i po nedělní mši od 14:30 do 21:00 a v pondělí a úterý od 08:00 do 18:00, uvedl  vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář.

Výstavu si od jejího otevření v úterý i ve středu prohlédlo v průměru 4300 lidí denně. Do soboty je otevřena od 09:00 do 17:00, ve čtrvtek před 09:00 vedla fronta zájemců od Hradu až na Klárov. Kancelář prezidenta republiky před 12:00 na Twitteru uvedla, že vzhledem k omezené kapacitě bude vstup do fronty v Jižních zahradách uzavřen ve 13:30. 

„Díky poradě s odborníky z památkové péče pan prezident rozhodl, že výstava korunovačních klenotů bude prodloužena,“ řekl Mynář. I Metropolitní kapitula u sv. Víta prodlouží vystavení lebky a helmy našeho národního světce ve Svatováclavské kapli. Sedm držitelů klíčů uloží české korunovační klenoty do Korunní komory ve středu 25. ledna odpoledne.

O vystavení klenotů rozhodl dosluhující prezident Miloš Zeman u příležitosti 30. výročí vzniku České republiky. Původně měla být výstava do soboty, v neděli měly být klenoty součástí mše, v pondělí se počítalo s jejich uložením zpět do Korunní komory.

Vedoucí Kanceláře prezidenta ČR Mynář k prodloužení výstavy korunovačních klenotů (zdroj: ČT24)

I s jejím prodloužením na osm dní je ale nynější vystavení klenotů spolu s tím minulým v lednu 2018 nejkratší v historii samostatné České republiky. Nejdéle byly svatováclavská koruna, žezlo a jablko k vidění v květnu 2016, kdy výstava trvala 15 dní.

Trvalého vystavení se však nedostává ani mnohem méně vzácným památkám a uměleckým artefaktům, než jsou české korunovační klenoty. Důvodem je vedle bezpečnosti také jejich velký symbolický význam. 

Výstavu korunovačních klenotů tradičně doprovází vysoký zájem návštěvníků a velký zájem o ni je i nyní. Na otevření katedrály v úterý ráno čekali lidé několik hodin, stejně tak i ve frontě po celý den. Ve středu lidé stáli ve frontě asi čtyři hodiny. Organizátoři museli před 14:00 frontu ukončit, protože by si lidé do zavíracího času nestihli klenoty prohlédnout.

České korunovační klenoty sloužily jako odznaky vlády a moci českých králů. Souprava zahrnuje Svatováclavskou korunu, královské žezlo, královské jablko, kožená pouzdra na ně, podušku pod korunu a korunovační plášť s doplňky. Svatováclavskou korunu nechal v roce 1346 zhotovit Karel IV. pro svou korunovaci českým králem v dalším roce.