Hladík hlasoval pro výkup pozemků svého souseda. Nejde o střet zájmů, míní úřad ve Šlapanicích

Městský úřad ve Šlapanicích nebude řešit údajný střet zájmů ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) kvůli hlasování o výkupu pozemků v brněnských Soběšicích. České televizi to sdělil vedoucí Kanceláře tajemníka Šlapanic Pavel Vojáček. Podnět k prošetření podal v lednu spolek Kverulant. Hladík podle organizace nenahlásil, že původní majitel pozemků je jeho soused.

„V dané věci nebylo s Petrem Hladíkem zahájeno správní řízení. Oznámení o přestupku bylo odloženo,“ stojí v dokumentu šlapanického městského úřadu, který má Česká televize k dispozici.

Hladík z pozice náměstka brněnského primátora na přelomu srpna a září roku 2022 hlasoval pro to, aby město vykoupilo pozemky v brněnských Soběšicích za více než šest milionů korun. Na Hladíkova soběšického souseda a podnikatele Martina Unzeitiga měly z této částky připadnout čtyři miliony korun.

Hladík před hlasováním o výkupu Unzeitigových pozemků známost s podnikatelem nenahlásil. Kverulant kvůli tomu podal v lednu na brněnský magistrát oznámení o možném porušení zákona o střetu zájmů.

V materiálech, které vedení města předložilo zastupitelům k odhlasování čtyřmilionové úhrady Unzeitigovi, se radní opírali o znalecký posudek z loňského července, který podnikatelovu půdu ocenil na pět tisíc korun za metr, což odpovídalo celkově čtyřem milionům. Šlo o druhý posudek, který nechal magistrát vypracovat. Původní posudek pozemek ocenil o třetinu levněji.

Úřad nezjistil osobní prospěch

Hladík od začátku trval na tom, že jednal ve veřejném zájmu a s podnikatelem ho nepojil blízký vztah. Magistrát předal vyšetřování Krajskému úřadu Jihomoravského kraje, který pak koncem února předal věc městskému úřadu ve Šlapanicích, jakožto nezávislému subjektu.

Ten nyní rozhodl, že správní řízení nezahájí. „Provedením šetření nebyl zjištěn osobní zájem Petra Hladíka na uvedené transakci. Hlasování v orgánech města v dané věci mu nepřineslo zvýšení majetku nebo jiný prospěch,“ stojí v závěrech šetření úřadu. „Podle správního orgánu k přestupku nedošlo, čímž se potvrdila skutečnost, kterou od začátku tvrdím,“ reagoval pro Českou televizi na rozhodnutí Hladík.

Podle serveru Seznam zprávy Unzeitigovo jméno figuruje v případu rozsáhlých manipulací s brněnským majetkem. Kriminalisté v souvislosti s případem privatizací městských domů zasahovali loni v říjnu i na brněnském magistrátu. O podání vysvětlení a přístup do kanceláře požádala policie také Hladíka. Ten policii pro účely vyšetřování poskytl svůj mobil, počítač a další přístupové údaje. Policie Hladíka z ničeho neobvinila.