Finanční správa přesune část agendy z Prahy do Ostravy. Úřad tam zaměstná 80 lidí

Finanční správa České republiky přesune část agendy z Prahy do Ostravy. Od příštího roku by měli mít úředníci v Ostravě na starost kompletní správu daně z přidané hodnoty u plátců, kteří sídlí v zahraničí. Úřad na to přijme padesát zaměstnanců, dalších třicet lidí má v Ostravě pracovat na připravované elektronické evidenci tržeb.

Hlavním motivem přesunu části centrální agendy finanční správy z Prahy na severní Moravu, který iniciovalo vedení Ostravy, je rozšířit nabídku pracovních míst a zvýšit omezené možnosti uplatnění tamních vysokoškoláků. Podle mluvčí Generálního finančního ředitelství Petry Petlachové to pomůže i Praze. „Praha je zahlcená a je nutné, aby jí regiony pomohly. V Moravskoslezském kraji je pro výkon této agenty potenciál,“ řekla mluvčí.

Na každé místo bude výběrové řízení

Finanční ředitelství pro Moravskoslezský kraj už zahajuje náborovou kampaň mezi studenty univerzit. Samotný nábor má začít na začátku roku, úřad má začít pracovat v červenci. Na každé z celkem dvaaosmdesáti pozic bude provedeno samostatné výběrové řízení, protože jde o místa, která podléhají služebnímu zákonu. Hlásit se mohou vysokoškoláci i středoškoláci s ekonomickým nebo technickým zaměřením.

Prvních padesát zaměstnanců nového úřadu se bude starat o záležitosti plátců daně ze zahraničí, kterých jsou necelé čtyři tisíce a ročně podají v průměru patnáct tisíc žádostí o vrácení daně. Přesídlení agendy, se kterým souhlasí šéf resortu financí Andrej Babiš z hnutí ANO, musí ještě odsouhlasit vláda.

Přesun musí schválit vláda

Co se týče zapojení Ostravy do zavedení elektronické evidence tržeb, to je závislé na schválení zákona ve sněmovně. Finanční úřad ale předpokládá, že na tomto úseku by v Ostravě pracovalo třicet dva zaměstnanců.

Magistrát už vybral pro nový úřad vhodnou budovu. „Jde o městský objekt v Husově ulici v centru města, kde dříve sídlily sociální a kulturní odbory magistrátu, které nedávno přesídlily jinam,“ uvedl primátor Ostravy Tomáš Macura z hnutí ANO.

V Ostravě rozšíří činnost také ERÚ

Z centrálních úřadů už v Ostravě funguje pobočka Energetického regulačního úřadu, který má hlavní sídlo v Jihlavě. Další dislokované pracoviště je v Praze. V Ostravě je nyní soustředěna asi třetina agendy úřadu a šéfka Alena Vitásková prosazuje další rozšíření činnosti.

Do dvou let by mělo v Ostravě sídlit velké dohledové centrum energetického úřadu, které by nejprve fungovalo pro Česko a později pro všechny země Visegrádské čtyřky. Rekonstruuje se kvůli tomu památkově chráněná budova v ostravské čtvrti Fifejdy. Pracovat tam má sto dvacet lidí.

Primátor Ostravy uvedl, že město bude usilovat o získání části agendy dalších centrálních úřadů – například Státního fondu životního prostředí nebo Báňského úřadu.