Další Babišův odklad: Evidence tržeb bude nejdřív v dubnu

Události: EET bude nejdřív dubnu (zdroj: ČT24)

Zákon o elektronické evidenci tržeb (EET), tedy jeden ze stěžejních zákonů Sobotkova kabinetu, nabírá další zpoždění. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) České televizi řekl, že je stát schopný evidenci zavést nejdřív od 1. dubna 2016. Původně přitom ministerstvo financí mluvilo o 1. lednu, později pak o 15. únoru. Podle všeho ale vláda nespojí hlasování o EET s hlasování o své důvěře.

„Samozřejmě je to složité i z hlediska zákona o veřejných zakázkách. Takže můj osobní tip je někde začátkem dubna. Pevně doufám, že nejpozději v prvním pololetí to bude fungovat,“ uvedl ministr financí, který přinese ve čtvrtek na vládu materiál, na jehož základě by měl stát do konce léta vybrat dodavatele systému.

K poslancům se EET dostane během podzimu a už nyní je jasné, že hlasování to rozhodně nebude jednoduché ani klidné. Pravicová opozice totiž avizuje obstrukce, které sněmovna za dobu samostatného Česka ještě nezažila. „My jsme připraveni blokovat třetí čtení,“ říká předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Ten zákon je tak nebezpečný a tak nákladný pro daňového poplatníka, že my prostě uděláme vše pro to, aby nebyl schválen.
Miroslav Kalousek

Pravicoví poslanci jsou toho názoru, že zákon zbytečně zatíží poctivé podnikatele. Babiš ale tvrdí, že díky EET stát nakonec od 600 tisíc živnostníků vybere na daních každý rok o 10 miliard navíc. „Já pevně doufám, že postupně přesvědčíme i opozici, že není možné podporovat podvodníky, kteří nechtějí platit daně,“ věří Babiš.

Babiš ve sněmovně předváděl vzor účtenky pro evidenci tržeb
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Opoziční ODS a TOP 09 mohou zejména ve třetím čtení projednávání zákona poměrně jednoduše a dlouhodobě blokovat. Jestli koalice najde cestu, jak si s takovým postojem poradit, není jasné. Šéf lidovců Pavel Bělobrádek uvedl, že chce blokování opět čelit „čajem proti obstrukcím“. Ten už si do sněmovny přinesl v minulosti při jednání o služebním zákonu.

Sobotka ani Bělobrádek nechtějí hlasovat o důvěře

V souvislosti s plánovanými obstrukcemi uvažoval ministr financí, že by se hlasování o EET mohlo spojit s hlasováním o důvěře vládě. V takovém případě by museli poslanci návrh do tří měsíců projednat, jinak by prezident mohl sněmovnu rozpustit.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek jsou ale proti.

Já nemůžu pochopit, jak někdo může zablokovat takový zákon. Pro mě je to stěžejní a já doufám, že koalice za tím bude stát, že to podpoří. Nemůžeme podporovat podvodníky. A můžeme to spojit s hlasováním o důvěře vlád.
Andrej Babiš
ministr financí

„ČSSD zákon o EET s důvěrou vládě spojovat nebude. Nevidíme pro to racionální důvod, prosazení zákona by to totiž nijak nepomohlo,“ uvedl Sobotka. „Vláda slíbila přijmout řadu nových zákonů a pozitivních změn a nelze naše závazky redukovat jen na zavedení EET nebo dokonce kvůli EET utíkat od zodpovědnosti a nedokončené práce,“ doplnil.

„Ne, bylo by to porušení zákona o jednacím řádu sněmovny,“ reagoval Bělobrádek. Narážel tak na to, že formálně by vláda nejprve musela zákon z projednávání ve sněmovně stáhnout. Při novém hlasování v kabinetu by ho pak usnesením vlády spojila s hlasováním o důvěře.

Předseda ODS Petr Fiala naopak návrh Babiše na spojení hlasování s důvěrou pro vládu přivítal.

Evidenci se zmrzlináři nevyhnou

U elektronické evidence tržeb se ale nemění pouze datum startu. Zákon například počítá s tím, že se účtenky budou muset vydávat i při prodeji zmrzliny ve venkovních stáncích. Přitom ještě na jaře Sobotka chtěl, aby se evidence například zmrzlinářů netýkala. „Ministerstvo financí navrhuje řadu výjimek, které se týkají například prodejců zmrzliny,“ říkal ještě v březnu premiér.

Kromě prodejců zmrzliny a majitelů cukráren budou muset postupně zavést elektronické pokladny třeba i všechny restaurace nebo hotely. Právě ty mají přijít na řadu jako první.