Faltýnkovo stíhání skončilo, protože chyběly důkazy o úmyslu. Babiš zůstává obviněn

UDÁLOSTI: Pokračující trestní stíhání Andreje Babiše na přípravě nové vlády nic nemění (zdroj: ČT24)

Pro nedostatek důkazů zastavil státní zástupce trestní stíhání pěti lidí z kauzy Čapí hnízdo – je mezi nimi i místopředseda politického hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Z vyjádření státního zastupitelství ale vyplývá, že rozhodnutí nemusí být definitivní. Vyřízení stížností proti obvinění navíc nerozuzlilo zásadní politickou otázku. Neuspěl s ní totiž předseda ANO a premiér v demisi Andrej Babiš. Jeho trestní stíhání pokračuje, což ovlivňuje i koaliční vyjednávání se sociálními demokraty.

Policie původně obvinila v případu Čapího hnízda jedenáct lidí. Stále stíhá sedm z nich, čtyři lidé ale uspěli se stížností a státní zastupitelství jejich stíhání zastavilo. Jak naznačila mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová, jde o rozhodnutí, které platí v daném okamžiku.

Stíhání čtyř lidí nepokračuje proto, že policie zatím nedodala důkazy, že dotyční úmyslně napomáhali domnělému podvodu, když ve svých funkcích ve vedení firmy ZZN Pelhřimov a samotné farmy odsouhlasili její prodej manželce a dětem tehdejšího majitele holdingu Agrofert a nynějšího premiéra v demisi Andreje Babiše.

„V tuto chvíli, za této důkazní situace podle státního zástupce není možné tyto osoby trestně stíhat,“ řekla Štěpánka Zenklová.

Státní zastupitelství pouze potvrdilo, že stíhán už není Jaroslav Faltýnek. „K dalším jménům obviněných se nevyjadřujeme,“ zdůraznila mluvčí Zenklová. Deník Právo však uvedl, že jde rovněž o bývalého manažera farmy Luďka Kalivodu a Zdeňka Kubisku s Janem Platilem, kteří spolu s Faltýnkem zasedali v představenstvu firmy ZZN Pelhřimov, která Čapí hnízdo prodala.

V tom případě by mezi stíhanými zůstali současný premiér v demisi, jeho manželka Monika Babišová, dcera Adriana Bobeková, syn Andrej Babiš a švagr Martin Herodes a bývalí členové představenstva Farmy Čapí hnízdo Josef Nenadál a Jana Mayerová.

Babiš počká, co řeknou právníci

Státní zástupce se Babišovou stížností proti trestnímu stíhání zabýval půl roku. Proces zdrželo opakované nabytí imunity, ale i další stížnost obviněných, která mířila přímo na státního zástupce Jaroslava Šarocha. Tu ale nakonec stáhli.

Jak premiér v demisi a kandidát ANO na předsedu příští vlády na situaci zareaguje, není zatím zřejmé. „Moji právní zástupci analyzují rozhodnutí, které má 60 stran. Potom mě obeznámí s dalším postupem,“ řekl Andrej Babiš. Státní zastupitelství k zamítnuté stížnosti nechce nic říct, nesdělilo ani důvod, proč tak rozhodlo.

Babiš pak roli, kterou mu vyšetřovatelé přičítají v kauze údajně neoprávněného získání padesátimilionové dotace, odmítá. „Mohu jenom znovu potvrdit, že jsem nespáchal žádný podvod, nic jsem neudělal, nic jsem neukradl. Nebyla žádná korupce a je to čistě politická kauza,“ shrnul svůj postoj.

Stíhání zůstává hlavním tématem koaličních jednání

Opoziční politici považují rozhodnutí státního zastupitelství za potvrzení nezávislosti vyšetřování. „Nahrává tomu, že to skutečně není komplot určený ke zničení hnutí ANO,“ míní předseda Pirátů Ivan Bartoš. Jak ale podotkl Marek Benda (ODS), „problém Andreje Babiše zůstává“.

S tím se musí vyrovnat i ČSSD, která jedná o vstupu do vlády, již by Babiš vedl. Koaliční jednání se točí mimo jiné kolem otázky, zda Babiš odstoupí v případě, že by byl nepravomocně odsouzen. „Vzhledem k tomu, že zůstává problém, že pan premiér je stále trestně stíhán, tak to na našem postoji nic nemění,“ řekl předseda sociální demokracie Jan Hamáček.

KSČM, která by měla vládu menšinové koalice ANO a ČSSD podpořit, potom zdůrazňuje, že je pro ni klíčová presumpce neviny. „Změnilo se jenom to, že se ukázalo, že část toho obvinění státní zástupce nepřijal,“ poznamenal šéf strany Vojtěch Filip. 

K problematice trestního stíhání premiéra se strany vrátí v pondělí. Půjde o hlavní bod závěrečného jednání o nové vládě.