Žalobce zrušil trestní stíhání Jaroslava Faltýnka v kauze Čapí hnízdo. U Babiše trvá

Události: Faltýnek nebude trestně stíhán v kauze Čapí hnízdo (zdroj: ČT24)

Trestní stíhání premiéra v demisi a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše v kauze farmy Čapí hnízdo bude pokračovat. Státní zástupce Jaroslav Šaroch zamítl jeho stížnost proti obvinění jako nedůvodnou. Mluvčí pražských státních zástupců Štěpánka Zenklová potvrdila, že stíhání prvního místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka a dalších tří osob bylo naopak zrušeno.

„Ve věci byly jako nedůvodné zamítnuty stížnosti Andreje Babiše a dalších šesti osob a rozhodnutí o zahájení trestního stíhání zůstává v této části v platnosti. Vyhověno bylo stížnostem Jaroslava Faltýnka a tří dalších osob a usnesení o jejich stíhání bylo zrušeno, a to z důvodu neprokázání subjektivní stránky stíhaného jednání,“ upřesnila Zenklová.

Já v neprokázání subjektivní stránky vidím neprokázání úmyslu.
Pavel Schrötter
redaktor ČT

Novinky.cz s odkazem na důvěryhodný zdroj deníku Právo tvrdí, že trestní stíhání bylo zrušeno u tří bývalých členů představenstva společnosti ZZN Pelhřimov, která farmu dříve vlastnila, Zdeňka Kubisty, Jana Platila a Jaroslava Faltýnka a také bývalého člena firmy Farma Čapí hnízdo Luďka Kalivody.

V kauze jsou obviněni kromě Babiše i jeho manželka Monika Babišová, švagr Martin Herodes a jeho dvě dospělé děti. Sám Babiš rozhodnutí státního zástupce ještě odpoledne neměl v rukou.

V médiích se v posledních týdnech objevily zprávy o tom, že Babišovy děti předložily policii lékařské zprávy, podle kterých se z vážných zdravotních důvodů nemohou trestního řízení účastnit.

Podle komentátora Lidových novin Martina Zvěřiny hnutí ANO využije zrušení stíhání Faltýnka v „propagandistické rovině“ a bude říkat, že stejně dopadne i stíhání Babiše a ostatních. „Pro hnutí to určitě tento pozitivní vliv mít bude,“ soudí Zvěřina. Nepředpokládá ale, že by rozhodnutí mělo zásadní vliv na vývoj vyjednávání o vládě.

V podobném duchu hovořil i pardubický hejtman a místopředseda ČSSD Martin Netolický. Upozornil, že podmínka sociálních demokratů, kteří s Babišem vedou koaliční vyjednávání, zní, že prvoinstančně odsouzená osoba nebude součástí vlády. Faltýnek ale v kabinetu v současnosti není a ani být neměl, připomněl Netolický.

„Pro nás to nemá vůbec žádnou souvislost,“ odmítl i předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik, že by rozhodnutí o nestíhání Faltýnka mohlo mít dopad na koaliční vyjednávání. Komunisté zvažují, že případnou Babišovu vládu s ČSSD podpoří.

Jaroslav Faltýnek byl prvním místopředsedou hnutí ANO zvolen poprvé v únoru 2015. Od roku 2013 je také členem Poslanecké sněmovny, předsedou poslaneckého klubu ANO a předsedou sněmovního zemědělského výboru. Rodák z Prostějova (narozen 28. dubna 1962) vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Brně. Před rokem 1989 pracoval jako agronom ZD Lešany.

Jeho jméno figuruje v orgánech řady společností, od roku 2001 pracuje v manažerských funkcích společnosti Agrofert. Členem hnutí ANO je od roku 2012, od roku 1990 byl členem Zemědělské strany a v letech 1995 až 2012 byl členem ČSSD, za kterou byl zastupitelem a šest let radním města Prostějova a zastupitelem Olomouckého kraje (2000-2004 a 2008-2012).

V srpnu 2012 byl zvolen poprvé místopředsedou hnutí ANO, v roce 2013 v březnu post neobhájil. Po prvním kole nebyl zvolen ani do předsednictva. Zakladatel a šéf hnutí Andrej Babiš poté vystoupil na jeho podporu. Delegáti po této výzvě Faltýnka zvolili jedním z osmi členů představenstva.

Sněm ANO
Zdroj: David Taneček/ČTK

Rozhodnutí zbrzdily námitky z podjatosti

Stížnosti proti usnesení o zahájení trestního stíhání podalo všech jedenáct obviněných vloni na podzim. Dozorující žalobce o nich ale nemohl rozhodnout, protože obvinění proti němu zároveň podali námitky kvůli podjatosti. Postupně je však všichni stáhli. Kauzu zbrzdily i sněmovní volby, po kterých Babiš s Faltýnkem nabyli imunitu, a policie tak musela sněmovnu opětovně žádat o jejich vydání.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod jiným názvem, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova koncernu Agrofert. V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. Podle vyšetřovatelů však ke změně nebyl ekonomický ani podnikatelský důvod. Kvůli změně nebylo možné dohledat majitele firmy, která tak v létě 2008 získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert.

  • Týká se přidělení padesátimilionové dotace z roku 2008 na vybudování rekreačního areálu s ubytováním Čapí hnízdo na Benešovsku.
  • Evropské peníze, které byly určeny na podporu malých a středních podniků, získala firma Farma Čapí hnízdo. Původně se jmenovala ZZN Agro Pelhřimov a dříve spadala do holdingu Agrofert ovládaného Andrejem Babišem.
  • V době, kdy se však společnost Farma Čapí hnízdo ucházela o dotace, už měla anonymní majitele, a nebylo tak jasné, kdo ji vlastní. Babiš až po letech, kdy tvrdil, že neví, kdo farmu v rozhodné době vlastnil, nakonec ve sněmovně přiznal, že vlastníky byli v určité době jeho dvě dospělé děti a bratr jeho současné manželky.
  • Policie však má podezření, že se jednalo o formální a fiktivní převod akcií a že ve skutečnosti za firmou stál od počátku Agrofert ovládaný Andrejem Babišem. Tedy že firma Farma Čapí hnízdo nebyla nikdy malým či středním podnikem, a neměla tak na dotace nárok.
  • V roce 2014 pak společnost Farma Čapí hnízdo zanikla a stala se součástí jiné firmy ze skupiny Agrofert.