Falešné video s Pavlem nebylo trestné. Policie případ odložila

Falešné video, ve kterém někdo sestříhal vyjádření zvoleného prezidenta Petra Pavla k válce na Ukrajině, nebylo trestné. Policisté proto případ odložili. ČT to řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Pavel ve falešném videu vyzývá k válce s Ruskem, ve skutečnosti ale mluvil o tom, že Česko přímo do konfliktu vstoupit nemůže. Policie se zabývala i obrázky s falešnou SMS zprávou, ve které měl Pavel vyzývat k mobilizaci. Nenašla ale nikoho, kdo by ji obdržel.

„Věc byla odložena ad acta, neboť nedošlo k naplnění skutkové podstaty žádného trestného činu,“ uvedl na dotaz ČT mluvčí pražských policistů Jan Daněk.

Na falešné video upozornil týden před druhým kolem prezidentské volby sám Petr Pavel. „Na internetu koluje falešné video. Podívejte se na originál, jak jsem odpověděl jedné paní v Ostravě na její otázky. Na závěr uvidíte, jak mou odpověď sestříhali,“ uvedl na Twitteru.

V původní odpovědi Pavel hovoří o tom, že Západ může pomoci Ukrajině vyhrát válku s Ruskem tím, že jí dodá kvalitnější zbraně a bude pokračovat v protiruských sankcích. „Protože přímo do toho vstoupit opravdu nemůžeme,“ řekl. Ve falešném videu však jeho vyjádření někdo sestříhal tak, že má úplně opačné vyznění.

Kriminalisté se zabývali i falešnou SMS zprávou, jejíž autor jménem Pavla vyzýval příjemce, aby se dostavil na pobočku armády, kde dostane výzbroj pro mobilizaci na Ukrajině. Screenshot této zprávy se objevil na sociálních sítích, policie ale nenašla nikoho, kdo by takovou zprávu reálně obdržel. Obsah falešné SMS se tak pravděpodobně šířil pouze prostřednictvím sdílení na sociálních sítích a informováním v médiích.