Evropská investiční banka poskytne úvěr ČEZu na necelých dvacet miliard korun

Události: Úvěr pro ČEZ (zdroj: ČT24)

Evropská investiční banka (EIB) poskytne energetické společnosti ČEZ úvěr 790 milionů eur (zhruba 19,2 miliardy korun) na modernizaci a rozšíření její distribuční sítě a připojování nových obnovitelných zdrojů energie. Podle ČEZu jde o dosud nejvyšší půjčku od EIB pro subjekt z České republiky.

Úvěr chce ČEZ použít na rozšíření vnitrostátní elektrické distribuční sítě, včetně instalace automatických a dálkově řízených systémů dodávek energie. Nová infrastruktura podle energetické společnosti zároveň umožní zapojit do sítě nové obnovitelné zdroje energie o výkonu až 2,2 gigawatt.

Výkon zhruba odpovídá jaderné elektrárně Temelín, ale půjde určitě o desítky tisíc obnovitelných zdrojů, které budou moci být připojeny do sítě, popsal mluvčí ČEZu Ladislav Kříž.

„Nový úvěr od EIB nám pomůže urychlit modernizaci distribuční sítě a připojovat nové obnovitelné zdroje, které Česká republika potřebuje ke splnění svých klimatických cílů a posílení své energetické bezpečnosti a stejně tak i energetické nezávislosti našich zákazníků,“ uvedl finanční ředitel společnosti ČEZ Martin Novák.

Počet obnovitelných zdrojů vybudovaných firmou se podle něj letos meziročně ztrojnásobil a do dnešního dne ČEZ obdržel osmdesát tisíc žádostí o nová připojení obnovitelných zdrojů. „ČEZ se zavázal k výrazné modernizaci distribuční sítě a naše partnerství s EIB je jedním ze základních kamenů tohoto úsilí,“ dodal Novák.

„EIB i nadále podporuje modernizaci českého energetického sektoru, tentokrát největším námi dosud sjednaným úvěrem. Jedná se o důležitý krok na cestě k energeticky nezávislé České republiky, jejíž dosažení je v současné energetické krizi ještě naléhavější. Úvěr zároveň podporuje naplňování plánu Evropské komise nazvaného REPowerEU, jehož cílem je učinit Evropu nezávislou na ruských fosilních palivech výrazně dříve než v roce 2030,“ podotkla viceprezidentka EIB Lilyana Pavlovová.

EIB již ČEZu půjčila několik desítek miliard korun

Do pondělí zatím EIB poskytla ČEZu přibližně 2,6 miliardy eur (přes třiašedesát miliard korun) na projekty k zajištění spolehlivých, efektivních a ekologických dodávek elektrické energie. Po započtení nového úvěru tak jsou celkové investice EIB v českém energetickém sektoru 3,45 miliardy eur (asi 83,8 miliardy korun).

„Vzhledem k situaci, která je na energetickém trhu a transformaci, kterou ten trh vlastně prochází, je potřeba vysokých investic,“ doplnil bankéř EIB Jan Morawiec.

ČEZ je největší česká energetická firma a jejím majoritním akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba sedmdesát procent akcií. Skupina za tři čtvrtletí letošního roku zvýšila čistý zisk meziročně z 6,7 miliardy na 52,3 miliardy korun, téměř ho zosminásobila. Za celý letošní rok firma očekává zisk pětašedesát až pětaosmdesát miliard korun.