Duben začíná návratem zimy, oteplí se až o Velikonocích

Místo důrazného nástupu jara se s prvním dubnovým týdnem vrátilo do Česka počasí spíše zimní. Všechny čtyři pracovní dny se budou nejvyšší denní teploty pohybovat kolem čtyř stupňů Celsia, na horách ještě méně a noci budou mrazivé. O svátcích se sice oteplí, ale bude také pršet.

Jaro by se mohlo vrátit po Velikonocích, před nimi ale ještě bude týden vládnout zima. Od severovýchodu proudí do Česka studený vzduch, což se změní až po čtvrtečním příchodu teplé fronty.

Noční teploty budou do čtvrtka klesat pod nulu, obvykle na minus 1 až 5 stupňů Celsia, ale ve středu by mohly při zeslabení větru a vyjasnění teploty ojediněle spadnout až k minus 8 stupňům Celsia. „Nejchladněji by mělo být v západní polovině Čech, na jihu Čech a také na Vysočině,“ upřesnil meteorolog ČT Jan Šrámek.

V souvislosti s mrazy vyhlásil Český hydrometeorologický ústav výstrahu, v níž upozorňuje, že by noční mrazy mohly v polohách pod 500 metrů poškodit zejména kvetoucí meruňky, broskvoně, slivoně a keře vinné révy. Meteorologové proto doporučují chránit stromy například orosováním či pálením vlhkého rostlinného odpadu.

Ve většině republiky platí výstraha od půlnoci z neděle na pondělí, na jihu Moravy začne platit až příští noc. Původně ji meteorologové vyhlásili s platností do středečního rána, ale nakonec ji ještě o den prodloužili, takže bude platit až do osmi hodin ve čtvrtek dopoledne.

Dny budou teplejší. Kromě hor, kde mohou mrazy vydržet celý den, by mělo být nad nulou, ale jen těsně. V pondělí a úterý očekávají meteorologové 1 až 5 stupňů Celsia, ve středu a čtvrtek ještě o stupeň více. Na jihu Moravy může být v pondělí poněkud tepleji – až 7 stupňů. 

Počasí zimního charakteru podtrhnou v úterý a středu sněhové přeháňky, které až od čtvrtka začnou postupně v polohách pod 500 metrů a později i pod 1000 metry přecházet v déšť.

Na víkend meteorologové předpovídají oblačno až zataženo, místy občasný déšť nebo přeháňky, ale již se oteplí. Nejnižší noční teploty očekávají mezi šesti a jedním stupněm, při zmenšené oblačnosti může znovu mrznout. Nejvyšší denní teploty budou mezi sedmi a 12 stupni Celsia.