Druhým ostravsko-opavským biskupem je Martin David. V posledních letech diecézi vedl jako administrátor

Slezsko a sever Moravy má po roce a půl římskokatolického biskupa. Fakticky se ale mnoho nemění, protože za nástupce zesnulého Františka Lobkowicze vybral papež dosavadního apoštolského administrátora diecéze Martina Davida.

Bez diecézního biskupa byla ostravsko-opavská diecéze od loňského února. Že se jím nyní stane Martin David, oznámil po polední modlitbě v kostele svatého Václava v Ostravě apoštolský nuncius v Česku Jude Thaddeus Okolo.

Výběr nového biskupa začal bezprostředně po smrti předchozí hlavy diecéze Františka Lobkowicze. Měl ho na starost papežský nuncius. Ten se nejprve dotazuje různých kněží i laiků, koho by do biskupské služby navrhli. „Nasbírané informace vyslanec předává do Vatikánu. Všechny farnosti v diecézi pak tento proces doprovázely modlitbami,“ uvedl mluvčí biskupství Ondřej Elbel.

Dodal, že po 16 měsících od smrti biskupa přišla zpráva, že papež František dává důvěru dosavadnímu apoštolskému administrátorovi Davidovi, který diecézi povede v dalších letech. „Rád bych poděkoval především Svatému otci Františkovi za důvěru, se kterou mi svěřuje ten velký úkol být pastýřem ostravsko-opavské diecéze. Přijímám toto poslání s vědomím všech svých vlastních limitů, omezení a nedokonalostí,“ uvedl po jmenování David, který položil květiny ke hrobu svého předchůdce.

David diecézi v posledních letech fakticky řídil. Od roku 2017 byl pomocným biskupem, v roce 2020 byl jmenován apoštolským administrátorem, takže převzal úkoly spojené s jejím řízením. Administrátor bývá jmenován v situaci, kdy se biskup nemůže plně věnovat své práci, například kvůli nemoci. Dlouhodobé zdravotní potíže měl i předchozí ostravsko-opavský biskup František Lobkowicz, nemoci nakonec podlehl.

David je teprve druhým ostravsko-opavským biskupem. Nejmladší diecéze v českých zemích byla vyčleněna v roce 1996 z olomoucké arcidiecéze, spadá pod ni území nynějšího Moravskoslezského kraje, a navíc okres Jeseník. František Lobkowicz coby její první hlava vydržel v čele ostravsko-opavské diecéze 26 let až do své smrti.