Do obcí míří státní podpora dostupného bydlení

Události: Do obcí míří státní podpora bydlení (zdroj: ČT24)

Obce, které chtějí žádat o novou státní podporu, už připravují projekty na dostupné bydlení pro seniory nebo mladé rodiny. Od října pro ně bude k dispozici sedm miliard korun. Lidí v bytové nouzi je podle ministerstva pro místní rozvoj víc než milion a čtvrt.

Plán domu s pečovatelskou službou ve Velkém Oseku, díky kterému vznikne osm bytů, vyjde na třicet milionů. Pokud by obec za tento projekt utratila všechny své úspory, nezbylo by jí na další opravy.

„V současnosti se rekonstruuje hasičská zbrojnice za zhruba 21 milionů korun, pak připravujeme rekonstrukci kulturního domu,“ říká starosta Velkého Oseka a místopředseda Svazu měst a obcí Pavel Drahovzal (nestr.).

I proto chtějí jít cestou nové státní podpory. Žádost o peníze by mohli podat hned v říjnu. Byty, které vzniknou, budou jednopokojové nebo dvoupokojové. Nově každý z nich i s vlastní koupelnou.

Pokud vše půjde podle plánu, první nájemníci by se mohli nastěhovat na podzim roku 2026. Primárně mají byty sloužit seniorům, samoživitelkám nebo vybraným profesím, třeba učitelům a zdravotníkům.

„Jedno z preferovaných kritérií bude určitě trvalý pobyt, pak nemožnost opatřit si bydlení za klasické tržní nájemné,“ vypočítává Drahovzal.

Někde volí vlastní cestu

Starostové o peníze na podobné opravy nebo výstavbu budou moct žádat Státní fond podpory investic. „Výše podpory, a není to dotační podpora, může být až devadesát procent rozhodných výdajů. Pokud někdo bude čerpat nějakou část dotace, tak to může být vždycky pouze v kombinaci s úvěrem,“ uvedl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Některé samosprávy i přes náročnost financování projektů volí vlastní cestu. Je to příklad Hanušovic na Šumpersku. Tady vznikne přes sto družstevních bytů za půl miliardy. Do bydlení chtějí přilákat nové obyvatele. Možnost státní podpory starosta nevidí.

„Myslím, že na typ tohoto bydlení určitě není,“ míní starosta Hanušovic Marek Kostka (nestr.). Město chce stavbu zaplatit z peněz bytového družstva, které samo založilo. Dalšími členy se mají stát budoucí vlastníci. Před nastěhováním zaplatí 25 procent kupní ceny a zbytek ve splátkách.