Dluhopisy Agrofertu: Sobotka tvrdě proti Babišovi. Mimořádná schůze sněmovny se však konat nebude

Babiš: Proč na mne pan premiér útočí? Jak takhle můžeme dovládnout? (zdroj: ČT24)

Spor ve vládní koalici o nezdaněné výnosy z dluhopisů ministra financí graduje. Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka obvinil ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, že návrhem na zdanění korunových dluhopisů přiznal, že na daních obral stát o 52 milionů. Andrej Babiš to ale zásadně odmítá a zpochybnil smysl další koaliční spolupráce. Kvůli objasnění, jak ministr financí získal jednu a půl miliardy na nákup nezdaněných dluhopisů, chce svolat TOP 09 mimořádnou schůzi. Zatím ale na ní nemá dostatek hlasů.

Zatímco na zasedání vlády sice ještě sedí vedle sebe a ve sněmovně spolu prosadili desítky klíčových zákonů, jinak se ale Bohuslav Sobotka s Andrejem Babišem osm měsíců před volbami chovají už jen jako političtí konkurenti. Sobotka v pondělí ministra financí obvinil, že novým návrhem na zdanění korunových dluhopisů přiznal svůj možný daňový únik za víc než 50 milionů.

Podle Sobotky daňový trik

„Byl to daňový trik, kterým optimalizoval svou daňovou povinnost, a vyhnul se tím placení daně,“ uvedl Bohuslav Sobotka. „Myslím si, že pokud zdanit, tak zdanit podnikatele, kteří se chovali stejně jako Andrej Babiš a pokusili se nějakým způsobem obrat stát na daních.“ 

Ministr financí ale Sobotkova slova zásadně odmítl a sdělil, že Sobotka mohl už v roce 2012 pro zdanění dluhopisů hlasovat ve sněmovně. Tím by Babišovi znemožnil, aby každý rok dostával z Agrofertu nezdaněných 90 milionů korun. „Ptám se, proč to pan premiér nenavrhl, je to skutečně veliké pokrytectví. Nechápu, proč na mne pořád útočí. Nechápu, jak za takové atmosféry můžeme dovládnout,“ prohlásil Babiš.

Celý koaliční spor vznikl kvůli tomu, že Andrej Babiš koupil v roce 2013 dluhopisy Agrofertu za téměř jednu a půl miliardy a neplatí z nich daně. Opoziční TOP 09 chce kvůli tomu svolat mimořádnou sněmovní schůzi. „Jsem hluboce přesvědčen o tom, že tam došlo ke dvěma daňovým podvodům. O tom nemůže být sporu a kdykoli to rád vysvětlím,“ sdělil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

ODS proti mimořádné schůzi

ODS jako druhá pravicová strana ve sněmovně naopak svolání mimořádné schůze nepodpoří. Podle šéfa strany Petra Fialy by ministr financí na schůzi útočil na své politické soupeře. Podobně jako v březnu 2016, kdy vysvětloval kauzu Čapí hnízdo. „Andrej Babiš už se několikrát o parlamentu vyjádřil, že to je žvanírna. Nevidím důvod, proč by se teď parlament měl zabývat financováním kolem Andreje Babiše,“ uvedl Petr Fiala.

168 hodin: Andrej Babiš káže vodu a volá "plaťte daně". A pije? (zdroj: ČT24)

Také šéf vlády Bohuslav Sobotka v pondělí svolání mimořádné schůze kvůli pochybám o majetku ministra financí odmítl. Zároveň ministra financí vyzval, aby celou kauzu vysvětlil. Ministr financí už o víkendu sdělil, že je připravený poslancům okolnosti nákupu svých dluhopisů Agrofertu osvětlit. Padesát dva milionů, které na daních do konce roku 2017 ušetří, hodlá věnovat na charitativní účely.