Déšť zvedl řeky na Českomoravské vrchovině. Meteorologové varují před velkou vodou

Velká voda na Jesenicku (zdroj: iReportér - Anna Neugebauerová)

Vydatný déšť rozvodnil toky na Českomoravské vrchovině, Novohradka v Pardubickém kraji se pak dostala na druhý stupeň povodňové aktivity. Hladiny řek stoupaly také na česko-polském pomezí v podhůří Rychlebských hor a Jeseníků. Výstraha meteorologů před povodněmi platí pro Vysočinu i velkou část Pardubického kraje, na Chrudimsku s vysokým stupněm nebezpečí.

Trvalý déšť, který do Česka přinesla studená fronta, se nejvýrazněji projevil v hornatých oblastech na česko-moravském pomezí a na východě země. Na Českomoravské vrchovině, v Orlických horách a v Jeseníkách do úterní páté odpolední spadlo ojediněle i padesát litrů na metr čtvereční a právě u toků pramenících v těchto regionech dochází také k nejvýraznějším vzestupům.

Na první stupeň se na svém horním toku dostala Chrudimka, Jihlava i Svratka, Novohradka v Luži nedaleko Hlinska překonala druhý stupeň povodňové aktivity. První stupeň hlásila také Divoká Orlice v Orlickém Záhoří i Beskydy na Ropičance na Frýdecko-Místecku, na Vsetínské Bečvě a pod nádrží Bystřička.

Zvednuté hladiny mělo hned několik toků na česko-polské hranici pod Rychlebskými horami: Černý potok, Vidnavka a Bělá. Hasiči na ohrožených místech večer pročišťovali odtoky ke kanalizacím a odstraňovali naplaveniny.

„V České Vsi, Písečné je v tuto chvíli řešena distribuce pytlů s pískem a návazně řešíme výstavbu ochranných hrází. V Žulové hrozící nebezpečí zaplavení rodinného domku hasiči v krátkosti vyřešili pročištěním odtoku do kanalizace,“ uvedl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Srážky do 17. hodiny
Zdroj: ČT
Aktuální povodňová výstraha ČHMÚ
Zdroj: ČHMÚ

Varování pro Chrudimsko

Český hydrometeorologický ústav rovněž aktualizoval výstrahu před povodněmi, kterou vydával už v pondělí. V novém znění platí od úterní šesté večerní až do středečního poledne pro oblast Jeseníku (Olomoucký kraj) a Rychnova nad Kněžnou (Královéhradecký kraj), dále pro východní část kraje Vysočina, Tišnovsko a Kuřimsko v Jihomoravském kraji a celou východní polovinu Pardubického kraje.

Výstraha s druhým, vysokým stupněm nebezpečí pak platí pro Chrudimsko. Jak uvádějí hydrometeorologové, „v povodí Novohradky, především v profilu Luže, je možnost překročení druhého stupně povodňové aktivity“.

Kulminace toků se dá očekávat ve druhé polovině noci, poté jejich hladiny začnou zase klesat. Pršet má totiž už jen místy ve východní polovině republiky, a ne už tak vydatně. Ve středu přes den se pak přeháňky objeví spíše ojediněle, častěji na horách na severu Česka.