Demonstrantovi s nášivkou wagnerovců soud uložil nepravomocně podmínku

Za veřejné schvalování válečných zločinů Obvodní soud pro Prahu 1 potrestal Jakuba Jaška půlroční podmínkou s odkladem na 2,5 roku. Trestného činu se podle nepravomocného rozsudku dopustil tím, že měl na květnové protivládní demonstraci na Václavském náměstí na batohu nášivku s logem ruské Wagnerovy skupiny. Jašek se středečního jednání nezúčastnil. Za nošení nášivky byl souzen i v minulosti, i tehdy ho soud potrestal podmínkou. Odvolací soud ale tehdejší rozsudek zrušil a případ vrátil policii k došetření.

„Pan obžalovaný si byl velmi dobře vědom významu a odkazu nášivky Wagnerovy skupiny, a právě proto si ji na shromáždění vzal, aby tak vyjádřil svůj postoj k válečným zločinům,“ konstatovala soudkyně Eva Švíglerová. „Pan obžalovaný si musí uvědomit, že svoboda projevu má v demokratické společnosti své meze. Ochranu svobody projevu nelze poskytovat projevům, které ospravedlňují násilí a které šíří násilí a nenávist,“ dodala.

Jaškovi hrozilo za popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia maximálně tříleté vězení. Švíglerová přihlédla k tomu, že dosud nebyl pravomocně odsouzen za žádný trestný čin, uložený trest označila za výchovný. Nášivka s logem skupiny by také podle verdiktu měla propadnout státu. Muž k dnešnímu soudu nedorazil. Soudkyně uvedla, že zaslal žádost o odročení jednání kvůli tomu, že nemá obhájce, té ale Švíglerová nevyhověla.

Události: Soud uložil nepravomocně podmínku demonstrantovi s nášivkou wagnerovců (zdroj: ČT24)

Muž měl podle státního zástupce na demonstraci 6. května na Václavském náměstí na batohu nášivku se znakem Wagnerovy skupiny, která se v dané době účastnila válečného konfliktu na Ukrajině na straně Ruska, a také svatojiřskou stuhu, která se v rámci současného válečného konfliktu používá jako symbol ospravedlňující ruskou agresi na Ukrajině. Stuhu a odznak s jejím vyobrazením měl připnutou i na triku.

Jašek přitom podle žalobce věděl o významu symboliky i o páchání válečných zločinů na Ukrajině. „Veřejně známou informaci, že v rámci ruské invaze na Ukrajině (...) dochází k páchání válečných zločinů, potvrdila již dne 23. září 2022 vyšetřovací komise OSN,“ sdělila mimo jiné soudkyně.

Jašek byl v minulosti souzen za to, že měl na jiné demonstraci v březnu letošního roku na sobě nášivku s logem wagnerovců, tehdy navíc spolu s písmenem Z, které se stalo symbolem ruské invaze na Ukrajině. Obvodní soud ho letos v květnu potrestal půlroční podmínkou, peněžitým trestem a ročním zákazem pobytu na území Prahy. Nepravomocný rozsudek ale v létě zrušil odvolací Městský soud v Praze, případ vrátil policii k došetření. Jašek u soudu v květnu uvedl, že s obviněním nesouhlasí, uvedl, že odsuzuje válečné zločiny, „ať jsou páchány kýmkoliv“.