Demonstrant s nášivkou wagnerovců nesouhlasí s trestem za schvalování genocidy

Muž, který měl na protivládním protestu v Praze na batohu písmeno Z a na rukávu logo ruské Wagnerovy skupiny, nesouhlasí s trestem za schvalování genocidy. Podle justiční databáze proti němu podal odpor. Případ se tak bude projednávat v hlavním líčení. Obvodní soud pro Prahu 1 dal muži půlroční podmínku, peněžitý trest 12 tisíc korun a roční zákaz pobytu v Praze.

Demonstrant měl podle fotografií z březnového protestu na batohu písmeno Z, které používá ruská armáda během války na Ukrajině, a na rukávu logo ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny. Policie ho kvůli tomu zadržela a sdělila mu podezření ze spáchání trestného činu popírání, zpochybňování a schvalování genocidia. Žalobkyně pak případ poslala k soudu.

Obvodní soud pro Prahu 1 muži udělil šestiměsíční podmínku s dvouletou zkušební dobou, peněžitý trest dvanáct tisíc korun a roční zákaz pobytu v Praze. Muž ale proti trestnímu příkazu minulý týden podal odpor. Kauzu tak soud bude řešit v hlavním líčení, termín jednání zatím nenařídil.

Policie se zabývá i dalšími případy

Kriminalisté se zabývají i pokusem části demonstrantů o vniknutí do Národního muzea. Jeden muž měl podle nich podněcovat účastníky protestu, aby šli z budovy sundat ukrajinskou vlajku. Dalšího muže policisté zajistili kvůli tomu, že poškozoval auto s ukrajinskou SPZ. Podle videa na sociálních sítích vběhl na magistrálu a udeřil do auta, ze kterého vystoupil řidič. Ten po krátké potyčce odjel, muž ale ještě do odjíždějícího vozidla jednou udeřil.

Stíhaným, který vyzýval dav ke stržení ukrajinské vlajky, je podle zjištění serveru Seznam Zprávy bývalý disident a aktivista Jaroslav Popelka. „Kriminalisté ve zkráceném přípravném řízení muži sdělili podezření z trestného činu podněcování a v současné chvíli to řeší státní zastupitelství,“ sdělila serveru mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová. Popelka se postupu úřadů nediví. „Já jsem s tím počítal a celkem mě to nijak nevyvádí z míry,“ řekl webu. 

Záběry, jak Popelka 11. března pochoduje s megafonem, natočil reportér časopisu Reflex. Zdokumentováno je tak, jak chodil před začátkem demonstrace po Václavském náměstí a volal: „Navrhuji po skončení tohoto shromáždění odstranit z fasády Národního muzea ukrajinskou vlajku.“ Vykřikoval také, že demonstranti budou vládě pro smích, pokud se po shromáždění jen pokojně rozejdou. 

Policie v souvislosti se shromážděním zatím zahájila celkem sedm trestních řízení. „V jednom případě projev sympatií k hnutím směřujícím k potlačování práv svobod člověka, ve druhém případě pro trestný čin podněcování k trestnému činu,“ popsal policejní prezident Martin Vondrášek.

Tři řízení souvisí s napadením auta kvůli ukrajinské značce, policie je vede pro poškozování cizí věci, výtržnictví a násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci. Ve dvou případech pak podle Vondráška kriminalisté zahájili řízení pro podezření z trestného činu útoku na úřední osobu, za což pachatelům hrozí až čtyřleté vězení.