Čtyři vraždy v Brně. Policie hledá mladého, ozbrojeného Američana

Brno – Jihomoravští kriminalisté našli včera večer v brněnské části Ivanovice zavražděný manželský pár a jeho dva dospělé syny. Ze čtyřnásobné vraždy policie podezírá mladého Američana Kevina Dahlgrena, synovce mrtvé ženy. Po muži policisté nyní intenzivně pátrají, je nebezpečný a nejspíš i ozbrojený. Podle některých informací by mohl být na cestě do Vídně. Policie hlídá hranice a občany žádá o jakékoli informace o mužově pohybu; zároveň je varuje, aby se jej nesnažili zadržet.

Mrtvé nalezli kriminalisté v noci na dnešek v brněnské Zatloukalově ulici. Podle informací ČT se jednalo o manželský pár a jeho dva dospělé syny, vražda se měla stát v domě jednoho z nich. Sama policie bližší podrobnosti nesdělila a celé dopoledne zůstala na místě činu, aby zajistila stopy a důkazy.

Dva mrtví (otec a syn) jsou členové hudebního uskupení Ukulele Orchestra jako Brno. „Bohužel naši kolegové jsou mezi oběťmi. Proto rušíme všechna vystoupení na nejbližší dny“, řekl agentuře zpěvák orchestru Karel Heřman. Potvrdil také to, že další z obětí je žena - učitelka.

Z neoficiálních informací potom vyplývá, že se pachatel pokusil místo činu zapálit; nálezu těl totiž předcházel výjezd hasičů. „Skutečně jsme měli výjezd, na němž vzniklo podezření, že došlo k násilnému trestnému činu. Neprodleně jsme kontaktovali policii. K záležitosti se proto po domluvě s ní nebudeme vyjadřovat,“ řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

ČT: Dahlgren si přijel zahojit psychické problémy

Podle policie Dahlgren mluví pouze anglicky, v Brně nabízel výuku angličtiny. Na svém profilu na Facebooku uvádí, že pochází z kalifornského města Paolo Alto. Podle zjištění ČT24 v domě svého bratrance žil poslední tři týdny od příjezdu z USA. Rodiče ho do Česka poslali kvůli psychickým problémům a krizi identity, na Moravě měl najít nový smysl života. Lidé, kteří se s ním v Česku setkali, o něm ale hovořili jako o veselém, bezproblémovém mladíkovi.

„Po muži intenzivně pátráme a žádáme občany o jakékoliv informace k jeho pohybu. Poznatky o výskytu hledaného muže bez prodlení sdělte na krizovou linku 158,“ zdůraznila mluvčí Petra Vedrová a zároveň důrazně varovala občany, aby se Dahlgrena v žádném případě nepokoušeli zadržet. Jde o nebezpečného muže, který je pravděpodobně ozbrojený, řekla policejní mluvčí Petra Vedrová.

Opatření přijali policisté také na hranicích. Server lidovky.cz cituje svědkyni, podle níž Američan poslal ve středu večer jednomu ze známých z mobilu SMS s tím, že „je na cestě pryč, snad do Vídně“. Prověřují se všechny varianty, dodala Vedrová. O vraždách informovala i americká média.

Ivanovický případ není zdaleka jedinou vícenásobnou vraždou, k níž v České republice v uplynulých deseti letech došlo:

  • 2003: V letech 2001 až 2003 zavraždili manželé Dana a Jaroslav Stodolovi osm lidí. Napadali hlavně starší a bezmocné lidi, které bili, svazovali a nakonec uškrtili. V dubnu 2004 jim soud uložil doživotí.
  • 2005: Takzvaný lesní vrah Viktor Kalivoda ze Slaného zastřelil manželský pár u Nedvědice na Brněnsku a podnikatele na Kladensku. V roce 2006 byl odsouzen na doživotí.
  • 2006: Zdravotník Petr Zelenka v havlíčkobrodské nemocnici podáním heparinu, léku na ředění krve, zavraždil sedm pacientů a u dalších deseti se o to pokusil. V roce 2008 byl odsouzen na doživotí.
  • 2008: Pět lidí v letech 1998 až 2008 pravděpodobně zavraždil Roman Postl. V roce 2008 zastřelil v Ústeckém kraji čtyři muže včetně policisty a dalšího se pokusil zabít. Nakonec ho postřelili policisté a zraněním podlehl.
  • 2009: Makedonec Raif Kačar zastřelil při rodinné oslavě v restauraci v Petřvaldu na Karvinsku čtyři lidi. Mezi mrtvými byla jeho bývalá přítelkyně, její rodiče a další muž. Po činu obrátil zbraň proti sobě a v nemocnici zraněním podlehl.
  • 2011: Romana Z. v září napadla v rodinném domě v Širokém Dole na Svitavsku postupně své čtyři děti ve věku od dvou měsíců do osmi let. Tři z nich zabila nožem, čtvrté udusila. Soud ji poslal na doživotí do vězení.
  • 2012: Kriminalisté obvinili Michala Semanského z Rychnovska z třetí vraždy - v lednu v Týništi nad Orlicí přepadl, okradl a poté zavřel do skříně seniorku, která se poté udusila. Vraždil i na Šumpersku a Rychnovsku. Hradecký soud mu uložil doživotní vězení.
V Brně byli zavražděni čtyři lidé (zdroj: ČT24)