Čínský rychlovlak jede až 380 km v hodině

Peking - Nový model nejrychlejšího vlaku je na světě. Čínská novinka je vylepšená o novou lokomotivu. Ta měří dvanáct metrů a je téměř o tři metry delší než její předchůdce. Díky ní dosahuje rychlosti až 380 kilometrů za hodinu. Dlouhé cestování vlakem je tak pro čínské pasažéry minulostí. Na trase Peking – Šanghaj, která je 1 300 kilometrů dlouhá, cestující ušetří minimálně pět hodin času.

Na pasažéry čeká kromě rychlé jízdy i vysoká spolehlivost, nový vzhled a větší pohodlí. Bezpečí je zajištěna hlavně vylepšenou konstrukcí podvozku a novým brzdovým systémem. „Tento systém má úplně novou technologii. Devadesát procent vyprodukované energie se vrátí zpět do napájení a je možné ji opakovaně využít,“ tvrdí strojvedoucí Jü Ta-lien.

Projektant Tchao Kuej-tung:

„Cestujícím nabízíme hlavně větší pohodlí. Vagóny vlaku jsou vybaveny zamykatelnými skříňkami, záchody a multifunkčními prostory.“

Čínu ovládnou rychlovlaky (zdroj: ČT24)

Vlak cestujícím nabízí více prostoru a denního světla. Pojme přes tisíc cestujících a má šestnáct kabin. VIP zákazníci se ale mohou těšit na speciální kabiny s polohovacími sedadly a tlačítkem, které ovládá stěnu tak, aby mohli vidět do kajuty řidiče.

Po Číně bude 30 tisíc vysokorychlostních železnic

Nový typ vlaku bude jezdit po nejdelší trase vysokorychlostních železnic, které by měly v roce 2020 dosáhnout délky až třicet tisíc km. Čína plánuje investovat do těchto železničních tratí dalších více než 400 miliard dolarů.