Český konzulát ve Lvově je zavalen žádostmi o pracovní povolení. Vláda vyslala posily

Události: Rychlejší cesta Ukrajinců do Česka (zdroj: ČT24)

Za první tři měsíce letošního roku přijal český konzulát v ukrajinském Lvově téměř tři tisíce žádostí o pracovníky z Ukrajiny. To je přibližně třikrát vyšší číslo než za celý loňský rok. Reálně se ale ke zpracování dostala jen třetina žádostí. Dle rozhodnutí vlády se momentálně kapacity konzulátu ve Lvově navyšují a měsíčně by tak od května mohlo být vyřešeno až osm set požadavků budoucích zaměstnanců. Vláda tím reaguje na prosby firem, které na pracovníky z Ukrajiny čekají až osm měsíců.

Například společnost ČSAD Logistik z Ostravy zatím zaměstnává tři řidiče z Ukrajiny. Na další však už několik měsíců čekají. Přitom tato přepravní společnost v současné době nutně potřebuje až padesát řidičů. „Termín vyřízení žádosti je až v řádu šesti měsíců,“ uvedl ředitel firmy Miroslav Konečný.

Snadnější cesta vede do Polska

„Lidé, které si na Ukrajině vyhlédneme, ale tak dlouhou dobu na práci čekat většinou nevydrží,“ sdělil ředitel Konečný. „Pokud se ten člověk už rozhodne pracovat mimo rodnou zemi, tak zvolí kratší cestu a ta momentálně vede do Polska.“

I kvůli velkému zájmu českých firem proto vláda schválila posílení českého konzulátu ve Lvově, aby vyřizování žádostí nebylo tak dlouhé. „Momentálně přijíždějí na konzulát do Lvova naši pracovníci na výpomoc,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová.

Už čtyři měsíce má zaměstnaneckou kartu Vitalij Kapajuk z Ukrajiny, který je zaměstnán u společnosti Seko Group. V této firmě pracuje na výrobě součástek do turbín. Podobně jako on by za letošní rok mohlo získat v Česku práci devět tisíc pracovníků z Ukrajiny.