Úplatky za vyřízení českých víz pro Ukrajince tečou do Polska

Reportéři ČT o úplatcích kolem českých víz pro Ukrajince (zdroj: ČT24)

Ukrajinci, kteří chtějí pracovat v Česku, platí tisíce dolarů mafii za to, aby se dostali do elektronické evidence ministerstva zahraničí umožňující vyřízení pracovního povolení. Reportéři ČT nyní získali unikátní svědectví ukrajinské zprostředkovatelky, podle které je prakticky nemožné, aby se zájemci bez pomoci mafie do systému sami zaregistrovali. Peníze vybrané na úplatcích podle ní míří do Polska. Natáčela Tereza Strnadová.

Třicetiletý Ukrajinec Vasil pracuje v Česku už rok a půl, a to legálně . Získal dlouhodobé pracovní vízum. Cesta k němu ale úplně legální nebyla. Byla totiž spojena s úplatkem. „Zaplatil jsem 500 eur za frontu na ambasádě, jak jsem podával žádost, abych dostal vízum,“ potvrzuje Vasil.

Pro pracovní vízum je nutné se nejprve zaregistrovat do systému ministerstva zahraničí, takzvaného Visapointu. Teprve poté je možné získat vízum. Největší problém ovšem vězí právě v samotné registraci do systému – zaregistrovat se je pro běžné Ukrajince prakticky nemožné.

„Sám jsem se nemohl zaregistrovat v počítači, protože to pořád bylo obsazené,“ vypráví Vasil. Od známého nakonec dostal tip na osoby, které mu měly registraci do systému zajistit, ovšem za poplatek 500 eur. „Ptal jsem se, proč za to berou tolik. Řekli mi, že berou jen 50 eur a zbytek peněz jde někam dál.“ Po zaplacení byl Vasil do systému obratem zaregistrován a díky tomu také získal pracovní povolení.

Vasilův kamarád a majitel stavební firmy Sergej podniká v Česku už od roku 1993 a do firmy potřebuje dělníky. I přes veškerou snahu je ovšem jejich registrace do Visapointu nemožná. „Když chceme oficiálním způsobem získat žádost, tak to prostě nejde. Ale když chceme způsobem jiným, tak jsou u ambasád lidi, kteří nabízí, že vás zařadí do fronty. Ale to něco stojí… Loňský rok to bylo 500 eur, poté 1000, v létě to stálo 1500 eur. Teď už chtějí 2000 eur,“ popisuje zavedenou praxi Sergej.

Dva tisíce eur je zhruba 55 tisíc korun, tedy něco víc než dva české průměrné platy. Na Ukrajině ovšem platí jiné počty. Dobré mzdy se zde pohybují v přepočtu kolem 4000 korun, takže jen na úplatek musí Ukrajinec vydělávat víc než rok. „Ti, kteří na ambasádě přebírají peníze, říkají, že je teď vozí někam do Polska, do Katovic. Oni z toho mají jen 100 eur,“ řekl Sergej České televizi.

Peníze z úplatků míří do polských Katovic

Pod podmínkou zachování anonymity Vasil a Sergej souhlasili, že se společně se štábem ČT pokusí zprostředkovatele na Ukrajině kontaktovat a vyzpovídat. Žena, na kterou dostali kontakt od známých, se po telefonu ochotně podělila o informace.

Potvrdila, že zařazení do fronty v současné době stojí 2000 eur, celou operaci obstarává jeden člověk a nikdo kromě něj není schopen se do systému zaregistrovat. „On sám vytvořil takový systém, že to v podstatě nikdo nemůže udělat. Je to jediná osoba, která je toho schopna. Nikdo jiný to nezvládne. Otázkou je jen cena, která nepřetržitě roste,“ potvrdila Ukrajinka. Podle ní je za tímto procesem jediný člověk, který systém kolem Visapointu vymyslel. O koho přesně jde, ale ani ona netuší.

„Prachy mu odvážíme… Nevíme ani, jak vypadá. Kdysi mu to převáděli na účet, teď už to tak není, asi se bojí, že jsou banky přísně kontrolovány. Takže mu peníze odvážíme až do Polska, do města Katovice. Tam za něj přijde nějaký člověk, který peníze přebírá,“ popsala zprostředkovatelka.

Na praxi s úplatky upozornil Radiožurnál, když jím vyslaný figurant koupil místo v elektronické frontě od zprostředkovatelské agentury za 200 eur. Cena pro místní Ukrajince na místě je zřejmě mnohem lidovější než pro ty, kteří už podnikají v Česku. Za 200 eur agentura figurantovi zajistila termín pohovoru a dokonce i fiktivní potvrzení, že má na účtu dost peněz, což je jedna z podmínek k získání víza.

Ve Vietnamu se za registraci platí až 19 tisíc dolarů

Ukrajina ale není v tomto směru jediná problémová země. Velice podobně probíhá registrace do Visapointu ve Vietnamu. Rozdíl je jen v tom, že je ještě dražší.

„Mám nejvíce informací ohledně fungování systému Visapoint na zastupitelském úřadě ve Vietnamu. A ta zkušenost je stoprocentně negativní. Poslední klient, který se na mě obrátil, řekl, že nebyl schopen sehnat registraci levnější než za 10 000 dolarů,“ tvrdí advokát zastupující cizince Marek Sedlák.

O nekalostech kolem Visapointu ve Vietnamu ví i předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter: „Sedm let Visapoint nefunguje správně. Zkoušeli jsme pro naše kolektivní členy dovolat se, objednat se přes Visapoint… Zkoušelo se to 30krát za den, po dobu dvou měsíců. Vždycky se tam objevil nápis, že všechny termíny pro přijetí žádosti jsou obsazené. Ale zato jsme objevili nabídky vietnamské zprostředkovatelské mafie, která nabízí za 16 a dnes i 19 tisíc dolarů nejen práci v České republice na dva roky, ale s možností dovolat se na Visapoint.“

Způsob registrace se změnil, úplatky zůstaly

Reportéři ČT o možné korupci a kšeftování s vízy na Ukrajině vysílali už v roce 2009, kdy stát zažalovalo 161 Ukrajinců. Než se rozběhl systém Visapoint, museli se žadatelé o víza ve Lvově povinně telefonicky registrovat v call centru a platit za to. Třicet tisíc lidí tehdy zaplatilo 300 korun. Takto získaných deset milionů ale putovalo do soukromé společnosti. Zřízení call centra zkoumala i protikorupční policie, ovšem bez výsledku. Soud nakonec Ukrajincům přiřkl odškodné asi 70 tisíc, které na poplatcích zaplatili.

Místo telefonu tedy probíhá registrace přes počítač, problém ale zůstává stejný. Marek Sedlák předpokládá, že ti, kteří termíny pro registraci prodávají, musí předem vědět, kdy se uvolní nová místa. Tuto informaci mohou podle advokáta získat buď od pracovníků ministerstva zahraničních věcí, nebo od společnosti, která systém Visapoint spravuje.

Zaorálek se obrátil na tajné služby

Lubomír Zaorálek
Zdroj: ČT24

Visapoint patří ministerstvu zahraničních věcí, které problémy na Ukrajině a ve Vietnamu připouští. Ministr Lubomír Zaorálek ale odmítá, že by se jeho podřízení dopustili pochybení. Kvůli úplatkům za registrace se dokonce obrátil na BIS a Úřad pro zahraniční styky a informace, aby tvrzení prověřily.

„Zkoumaly se dvě věci: Jednak to, že náš úřad je nezasažený jakoukoliv korupcí, což mám potvrzeno. Mnohokrát. A druhá věc je, jestli je možné se do systému nabourat nebo ho nějakým způsobem zablokovat. A tady nám vždy odpověděli, že nepotvrzují žádné nabourání se do systému, žádný úspěšný útok, ani že by naši pracovníci do toho byli jakýmkoliv způsobem zapleteni,“ tvrdí ministr.

Jakékoliv pochybení odmítá i společnost AbsolutNET, která Visapoint spravuje. „Systém Visapoint nikdy nebyl a ani není ‚hacknut'. Bezpečnost informačních služeb je u nás samozřejmá, a vždy je na prvním místě. Jako každý námi vytvořený softwarový systém, i Visapoint využívá nejmodernější dostupné bezpečnostní prvky, což je průběžně ověřováno mnohými penetračními testy a audity,“ ujišťuje jednatel AbsolutNETu Zdeněk Plachý.

Vláda už v listopadu 2015 schválila kvůli problémům takzvaný projekt Ukrajina. Pokud si firma vybere konkrétního zaměstnance z Ukrajiny, nemusí využívat Visapoint a povolení dostane přednostně. Začátkem února navíc kabinet rozhodl, že původní kvóta 3800 pracovních povolení pro Ukrajince se ročně navýší na dvojnásobek.