Česká víza pro Ukrajince jsou miliardový byznys. Bez překupníků nejdou prakticky získat

Reportéři Radiožurnálu zmapovali, jak překupníci na Ukrajině kupčí s českými vízy. Ukrajinci zaplatí zprostředkovatelské agentuře, která jim přeprodá termín pohovoru na českém zastupitelském úřadu. Do elektronického pořadníku se totiž nelze zapsat, termíny schůzek jsou neustále obsazeny právě agenturami. Na situaci od roku 2012 upozorňují nevládní organizace i tajné služby. Ministerstvo zahraničí ale zatím problém nijak nevyřešilo.

Ukrajinci se do fronty na česká víza zapisují prostřednictvím elektronického formuláře Visapoint, který provozuje ministerstvo zahraničních věcí. Reportéři Českého rozhlasu se s pomocí figuranta kauze věnovali druhou polovinu roku 2016.

Podle spoluautora reportáže Janka Kroupy byla po celou dobu všechna místa ve formuláři kompletně obsazená. „Ukrajinci, kterých jsme se ptali, neznali ani jednoho člověka, který nemusel projít přes zprostředkovatelskou agenturu,“ řekl ČT Kroupa.

Figurantovi Českého rozhlasu se přes Visapoint také nepodařilo místo získat. Oslovil proto agenturu, která mu místo na ambasádě obratem zajistila. Když agentuře navíc řekl, že má i problém s nedostatkem hotovosti, vyřešila agentura i to.

Kroupa: Oslovení Ukrajinci neznali nikoho, kdo dostal vízum bez agentury (zdroj: ČT24)

Podle Kroupy figurantovi zařídila falešné potvrzení z banky o tom, že u ní má účet: „Kdyby to kdokoliv ověřoval, vedení banky by existenci falešného účtu potvrdilo. Náš člověk zde přitom žádné peníze neměl.“

Miliardový byznys

Za základní zprostředkování víza platí Ukrajinci kolem 250 eur. U dlouhodobých pobytů a pracovních víz už jde ale o částky kolem 1500 eur. V Česku je aktuálně kolem 140 tisíc Ukrajinců. „Dostanete se potom k částce tři miliardy korun,“ upozornil Kroupa.

Zprostředkovatelské agentury navíc rozhodují o tom, kdo se do České republiky dostane. „Stát nemá plnou kontrolu nad tím, kdo sem vlastně přichází,“ poznamenal Kroupa. Ministerstvo přitom o problému ví od samého počátku, tedy od roku 2012. Každoročně na kupčení s vízy upozorňují i tajné služby.  

Tajné služby každý rok ve výročních zprávách ministerstvo upozorňují, že problém existuje a je velký. Přesto se to nepodařilo vyřešit. Pokud ministerstvo nevymyslí alternativu, jak si obstarat vízum jinak než touto elektronickou cestou, tak systém bude dál fungovat stejně.
Janek Kroupa
reportér Českého rozhlasu

Ministerstvo chce proto zavést takzvané nekonečné pořadníky. Podle Kroupy to ale opět nic nevyřeší. Agentury jsou schopné zamluvit místa klidně i na desítky let dopředu. Ukrajinské úřady se navíc staví k celé věci tak, že se jich vlastně netýká.

„On to skutečně jejich problém není, dokud se neukáže trestný čin. Uvidíme, jak budou reagovat na to, že agentury používají falešné dokumenty,“ dodal Kroupa. 

Pokud se nic nezmění, miliardový byznys dál poroste. Česká vláda tento týden rozhodla, že kvůli nedostatku pracovních sil zrychlí vyřizování žádostí o pracovní povolení a současně překročí původní kvótu, která určovala, kolik Ukrajinců smí ročně vstoupit na tuzemský pracovní trh. O práci v Česku bude moct žádat až osm set Ukrajinců měsíčně.