Česká iniciativa může dodávat munici na Ukrajinu od června, předestřel Fiala v Litvě

Tisková konference premiéra Petra Fialy (ODS) po návštěvě Litvy (zdroj: ČT24)

„Platí, že jsme schopni z této iniciativy dodávat munici na Ukrajinu už v průběhu června, pak postupně do konce roku,“ prohlásil na návštěvě Litvy premiér Petr Fiala (ODS). „Uvědomujeme si, že Ukrajina nevede boj jenom za svou nezávislost a svobodu, ale za bezpečnost celé Evropy,“ poznamenal po návštěvě vojenské základny Rukla. V pobaltské zemi má šéf vlády na programu ještě večeři pořádanou předsedou Evropské rady Charlesem Michelem.

Do české muniční iniciativy na podporu Ukrajiny se podle Fialy zapojilo kolem dvacítky zemí. „Naše iniciativa je vlastně jediná cesta, jak teď v krátkém čase pomoci Ukrajině – ve věci, která je pro ni životně důležitá, a to je dostatek dělostřelecké munice,“ řekl. Výše pomoci Kyjevu by měla dosáhnout několika set tisíc kusů munice.

Smyslem večerního jednání není podle Fialy dospět ke konkrétním závěrům, k tomu je prý určené jednání Evropské rady v polovině dubna. „Spíše si navzájem vyjasnit postoje jednotlivých zemí a mít – řekl bych – méně formální, a ne tak časově ohraničený prostor, abychom spolu mohli diskutovat ve větší míře, než jak to umožňují třeba evropské rady,“ podotknul premiér.

„Chceme, aby se Evropa v dalším období více zaměřovala na bezpečnost, ale aby se také více zaměřovala na konkurenceschopnost,“ pokračoval. To se podle něj týká nejen posílení obranných kapacit evropského obranného průmyslu, ale třeba i nedávné krize s léky.

Předmětem rozhovorů při večeři ve Vilniusu mají být budoucí priority a strategická agenda Evropské unie. Setkání se zúčastní také litevský prezident Gitanas Nauseda, nizozemský premiér Mark Rutte, švédský ministerský předseda Ulf Kristersson a bulharský premiér Nikolaj Denkov. Předseda Evropské rady Michel se s lídry postupně setkává po menších skupinách v několika kolech.

Podle Fialy jsou setkání zaměřená na strategický rozvoj EU na příštích pět let a debaty o případných reformách sedmadvacítky. Ohledně těch je česká diplomacie prý opatrná. „Nechceme, aby se otevíraly základní smlouvy, a nechceme, aby se rozšiřování Evropské unie podmiňovalo úpravami rozhodovacích procesů,“ uvedl Fiala. Česko je nicméně podle něj připraveno jednat.

Další skupiny evropských lídrů budou v následujících dnech jednat v Bukurešti, Varšavě a ve Vídni. Cílem je podle Evropské rady připravit půdu pro podrobnější návrhy agendy a plány na vnitřní reformy pro červnový summit v Bruselu.

Návštěva základny Rukla

Předseda vlády v rámci cesty do Litvy zavítal také na tamní vojenskou základnu Severoatlantické aliance. Pod německým velením tam v současné době slouží také sto padesát českých vojáků.

„Pokládám naši vojenskou přítomnost tady za velmi důležitou. Jsem opravdu hrdý na to, že se naši vojáci velmi kvalitně aktivně podílejí na posílení východního křídla Severoatlantické aliance a že jsme v této věci aktivní,“ prohlásil Fiala.

Přítomnost vojsk NATO v Pobaltí prý signalizuje, že se Aliance nehodlá smířit s ruskou agresivní politikou. „Jsme připraveni bránit území států Severoatlantické aliance,“ dodal premiér.