Centrum Liberce zamořil někdo úmyslně dráždivým merkaptanem

Liberec - Centrum stotisícového Liberce zřejmě někdo úmyslně zamořuje merkaptanem. Aromatická látka, která se používá k detekci úniků plynu, není zdraví nebezpečná. Při nadýchání větší koncentrace může ale dojít k podráždění sliznice, nevolnostem a bolestem hlavy. Několik lidí už muselo vyhledat lékaře, hasiči dnes ráno doporučili obyvatelům v centru kvůli zamoření nevětrat, ve 12:00 výstrahu odvolali, protože se zápach postupně rozptýlil. Policie celou situaci monitoruje. Společnost RWE chystá trestní oznámení.

K údajnému úniku plynu vyjížděli od čtvrtka liberečtí hasiči už podruhé. Ani v jednom případě se však únik plynu neprokázal. „Jsme přesvědčeni o tom, že merkaptan někdo rozlévá ve městě úmyslně, naši právníci proto připravují trestní oznámení,“ řekl Jiří Bezděk z RWE Distribuční služby. RWE podle něj v Liberci nemá žádnou odorizační stanici a merkaptan, který se k odorizaci plynu používá, na území města neskladuje. Do areálu plynárny ho zřejmě někdo vhodil. Společnost proto chystá trestní oznámení. „Je to velmi aromatická látka, k takovému zamoření stačí pár decilitrů,“ poznamenal Bezděk.

Merkaptan zřejmě zavinil i problémy v akvaparku zábavního Centra Babylon, které stojí v těsném sousedství plynárny. Stovky lidí vyhnal ve čtvrtek dopoledne z vodního ráje silný zápach chlóru a vedení centra pak akvapark zavřelo. Lidé si stěžovali na pálení v očích, bolesti hlavy a nevolnost, některé děti skončily na pohotovosti. Lékaři je ale hned po vyšetření propustili domů. Vedení Babylonu se domnívalo, že problémy způsobila závada na dávkování chlóru. „Laboratorní rozbory ale nic takového nepotvrdily a i příznaky obtíží nasvědčují spíš působení merkaptanu. Dnes odpoledne jsme dovolili provoz obnovit“ řekla Rena Lukuvková z Krajské hygienické stanice v Liberci.

Vstup Milana Brunclíka a reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Už ve čtvrtek nad ránem vyjížděli hasiči k údajnému úniku plynu do liberecké části Jeřáb. Společně s pracovníky RWE hledali jeho zdroj. Přes velkou intenzitu zápachu ale přístroje přítomnost plynu neprokázaly. Zdroj zápachu pak odhalili v areálu plynárny, merkaptan byl pak neutralizován. Dnes po 08:00 se ale stejný zápach začal centrem Liberce šířit znovu. Hasiči vyjeli do Kladenské ulice a situace se opakovala - žádný únik plynu detektory neodhalily. „Detektory na merkaptan nereagují, a zdroj zápachu tak musíme hledat doslova po čichu,“ poznamenal Bezděk.