Bývalý šéf Škody Kulhánek oznámil kandidaturu na prezidenta. Stojí za ním ODA

Bývalý šéf mladoboleslavské automobilky Škoda Auto Vratislav Kulhánek oficiálně ohlásil kandidaturu na prezidenta. Do voleb půjde za Občanskou demokratickou alianci, která mu pomůže sehnat 50 tisíc podpisů pro nominační petici a bude kandidaturu podporovat také finančně.

„Podle toho, co slyším, tak by šance měly být velké,“ řekl k vyhlídkám na své zvolení třiasedmdesátiletý Kulhánek. Zařadil se mezi čtveřici kandidátů, z nichž by si lidé měli vybrat nejpřijatelnějšího jako příští hlavu státu. Kromě stávajícího prezidenta Miloše Zemana jmenoval textaře Michala Horáčka a bývalého předsedu Akademie věd Jiřího Drahoše, kterého by volil, pokud by sám nekandidoval.

Právě Drahoš má v tuto chvíli podle průzkumu společnosti Median jako jediný z kandidátů šanci porazit ve volbě Miloše Zemana.

Kulhánek by jako prezident chtěl dbát na dodržování ústavy, prezidentskému úřadu vrátit vážnost a důstojnost, připomenout Čechům, že mají být na co hrdi, a pomoci dostat děti od počítačů ke sportu. Kulhánek byl mimo jiné šéfem Českého svazu ledního hokeje a působil v Českém olympijském výboru, hrál závodně volejbal a běhal maraton. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Předseda ODA Pavel Sehnal označil Kulhánka za „chlapa, který řídil fabriku, má manažerskou zkušenost a lidskou důstojnost, kterou politika potřebuje“. 

Kulhánek nyní působí v dozorčí radě Pojišťovny Kooperativa a ve vědecké radě Vysoké školy ekonomické v Praze. Dříve vedl Sdružení automobilového průmyslu, byl viceprezidentem Svazu průmyslu a dopravy. Od roku 2002 je navíc členem světového výkonného výboru Mezinárodní obchodní komory. 

Narodil se 20. listopadu 1943 v Plzni. Vystudoval ekonomii na VŠE (1966) a European Business School v Praze (1992). Působil v různých funkcích v oboru financí a ekonomiky ve stavebních firmách. V roce 1981 nastoupil do společnosti Motor Jikov, kde se vypracoval až na předsedu představenstva.

V letech 1992 až 1997 byl ředitelem společnosti Robert Bosch. Poté byl až do roku 2004 předsedou představenstva Škody Auto a v letech 2004 až 2007 předsedou dozorčí rady tamtéž. Po odchodu ze Škody vedl správní radu společnosti AAA Auto Group, od roku 2013 byl členem manažerského týmu ve společnosti Tatra Trucks. Je také jednatelem ve vlastní poradenské firmě Industrial Advisors.

Během jeho desetiletého působení v čele Škody Auto vzrostl prodej vozů, zvýšily se tržby i export. Automobilka uvedla na trh nové modelové řady Fabia, Superb a druhou generaci modelu Octavia, posléze přišly i modely Roomster a druhou generaci Fabie.

Kandidaturu na prezidenta mu nabídl předseda nedávno založené Občanské demokratické aliance (ODA) a miliardář Pavel Sehnal, který použil známou politickou značku z 90. let. ODA sídlí na adrese Sehnalovy skupiny SPGroup, stejně jako reprezentace Škody Auto. Činnost ODA oficiálně zahájila letos v lednu, na původní stranu chce navazovat pravicovým programem zaměřeným na podnikatele.

V období 2004 až 2008 vedl Český svaz ledního hokeje, působil také ve výkonném výboru Českého olympijského výboru. V současnosti Kulhánek působí v dozorčí radě Pojišťovny Kooperativa, v minulosti zasedal ve správních radách Univerzity Karlovy, Technické univerzity Liberec a vědecké rady VŠE. V roce 1998 byl vyhlášen manažerem roku a je i držitelem Ceny česko-německého porozumění pro rok 2000.

V roce 2004 Městský soud v Praze rozhodl, že Kulhánek nebyl agentem československé Státní bezpečnosti (StB) a jeho jméno se tak musí odstranit z oficiálních seznamů spolupracovníků.

Vratislav Kulhánek
Zdroj: ČTK
90’ ČT24: O 25 letech Škody v koncernu VW s bývalým ředitelem Vratislavem Kulhánkem (15.4.2016) (zdroj: ČT24)

Není ODA jako ODA

Občanská demokratická aliance (ODA) byla pravicová politická strana, fungující v letech 1990 až 2007. Na přelomu tisíciletí byla spolu s lidovci, Unií svobody a Demokratickou unií součástí tzv. Čtyřkoalice. Kvůli zadlužení strany však byli členové ODA vyškrtnuti z kandidátek pro volby v roce 2002, pak už strana jen přežívala a v roce 2007 si odhlasovala svůj zánik.

Předseda ODA Pavel Sehnal (druhý zleva) a členové předsednictva
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

V roce 2017 založil podnikatel Pavel Sehnal novou stranu, které dal název ODA. Šéfové z jeho skupiny SPGroup jsou zároveň ve vedení strany. Sehnal je tak dalším miliardářem, který chce aktivně vstoupit do politiky. Majitel holdingu Agrofertu Andrej Babiš založil hnutí ANO 2011, vlastník hazardní společnosti Synot Ivo Valenta zase stojí za Stranou soukromníků, která jde do sněmovních voleb s ODS.