Benešová odvolala šéfku plzeňských žalobců, neplnila prý pokyny nadřízeného

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) odvolala šéfku Okresního státního zastupitelství v Plzni Antonii Zelenou. Podle ní mimo jiné neplnila pokyny nadřízeného, napsalo Právo. Zelené se nelíbí, že ještě nedostala rozhodnutí, ale ministryně už o věci mluví veřejně. Její odvolání požadovala krajská státní zástupkyně Anna Maříková. Zelená může proti rozhodnutí podat rozklad, o kterém by rozhodovala znovu Benešová.

„Důvodů je tam několik, mimo jiné neplnila pokyny nadřízeného. Celkem jde o čtyři okruhy, které nebudu blíže uvádět,“ řekla ministryně Právu. Benešová předpokládá, že Zelená se tomuto rozhodnutí bude bránit rozkladem, který má odkladnou funkci. Pokud tak tedy učiní, ve funkci zůstane do doby, než ministryně spravedlnosti o odkladu rozhodne.

V případě, že Benešová i podruhé dospěje ke stejnému závěru a své prvotní rozhodnutí potvrdí, zbude Zelené bránit se podáním správní žaloby k soudu. V takovém případě ale ve funkci skončí, protože soudní cesta odkladný účinek nemá.

Plzeňská státní zástupkyně podle svých slov ještě ministerské rozhodnutí o svém odvolání neobdržela a nelíbí se jí, že ministryně o svém rozhodnutí informovala veřejně ještě před tím. „Já žádné rozhodnutí nemám, neznám jeho obsah a nemůžu se k tomu vůbec vyjádřit. Správní řízení je neveřejné, to znamená, pokud paní ministryně poskytla informace z neveřejného správního řízení ještě před tím, než bylo doručeno účastníkům řízení, shledávám to, za, z mého pohledu, jaksi nesprávné,“ nechala se slyšet Zelená.

Rozhodnutí nedostala ani krajská státní zástupkyně Anna Maříková, která návrh na odvolání Zelené podala už v říjnu 2018. Sama Maříková se k věci odmítla vyjádřit, protože není účastníkem správního řízení. Ministryně Benešová ale dříve uvedla, že podle krajské žalobkyně jsou důvody k odvolání Zelené závažné.

Podle zákona ministr spravedlnosti může okresního státního zástupce odvolat, pokud závažným způsobem poruší povinnosti vyplývající z výkonu funkce vedoucího státního zástupce. Jestliže nejde o porušení povinností při výkonu státní správy zastupitelství, odvolává ministr na návrh příslušného krajského státního zástupce. Odvolat nebo jmenovat okresního státního zástupce může ministr také na základě návrhu nejvyššího státního zástupce.

Zelená vedla okresní státní zastupitelství v Plzni s přestávkami od roku 2004, později působila v týmu někdejšího ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, který prověřoval činnost soudců. V případu padlo několik kárných žalob za neúměrné průtahy soudních řízení. Zelená také rok pracovala na Vrchním státním zastupitelství v Praze, kde ji Lenka Bradáčová pověřila vedením odboru trestního řízení. Poté se vrátila do Plzně.