Babiš chce menšinovou vládu: Získal dva nestraníky, Stropnický mění ministerstvo

Andrej Babiš: Chci mít vládu jako tým (zdroj: ČT24)

Andrej Babiš si nepřeje předčasné volby, zároveň považuje za zbytečné v tuto chvíli jednat o koaliční vládě. Předseda vítězného hnutí ANO vidí řešení v sestavení menšinové vlády z ministrů ANO a nestranických odborníků. S personálním složením chce nejprve seznámit prezidenta, předpokládá ale, že současní ministři - s výjimkou Ivana Pilného a Martina Stropnického - by měli zůstat ve vedení svých resortů. Podle vyjádření Babiše pro ČT už mu oznámili, že mají zájem pokračovat i v menšinové vládě. Podporu pro nový tým začne předseda ANO hledat příští týden.

Babiš ani týden po sněmovních volbách, které ANO drtivě vyhrálo, nenašel partnera do koaliční vlády. „Bohužel strany kategoricky odmítají spolupráci s námi a je to tak kategorické, že vyjednávat o nějaké koaliční vládě nemá smysl,“ uvedl v diskusním pořadu televize Prima Partie.

Podle šéfa ANO i po volbách pokračuje v zemi politikaření a vypjatá předvolební kampaň zaměřená proti jeho hnutí. „Bohužel předsedové politických stran pokračují v této rétorice, politikaří. Mám pocit, že rétorika stran jako ODS, Piráti a SPD je taková, že vyhrály volby,“ uvedl.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Proč nikdo nechce jít do vlády? Proč nikdo nechce plnit program?“ položil řečnickou otázku „Tak my ten program budeme plnit sami, budeme s nimi vyjednávat,“ nastínil další kroky. Chtěl by vytvořit menšinovou vládu a věří, že každá ze stran, které ve sněmovně zasedly, si v programu takové vlády najde tu svou část. „Určitě nechceme předčasné volby,“ podotkl, že tuto cestu odmítá.

„Chci mít vládu jako tým“

Menšinovou vládu chce sestavit z nestranických odborníků a ministrů ANO. „Chci mít vládu jako tým,“ přeje si. Příslib účasti ve vládě získal prý už od dvou nestraníků. Dohady, že jde o bývalé ministry Miroslava Tomana a Martina Pecinu, odmítl jako spekulace. Odmítl také tvrzení, že prezident Miloš Zeman při schůzce na začátku tohoto týdne vyslovil jméno někoho, koho by chtěl mít ve vládě.

Potřebujeme zrychlit. Potřebujeme rychle vládu, aby lidé měli pocit, že volby už skončily, že se nebudeme hádat, že budeme plnit program. Říkám otevřeně: ano, hledám experta na průmysl, na školství, na obranu. To, že je někdo politik, neznamená, že je expert.
Andrej Babiš

Ze současných ministrů ANO by měli podle Babiše zůstat všichni, s výjimkou ministra financí Ivana Pilného, který nechce v čele tohoto resortu pokračovat. Uvedl také, že současný ministr obrany Martin Stropnický by měl mít v příští vládě jinou funkci, jde prý o přání ministra. Zda by šlo o ministerstvo zahraničí, nechtěl komentovat.

Andrej Babiš chce sestavit menšinovou vládu (zdroj: ČT24)

Komentovat nechce ani personální složení kabinetu, rád by jména nejprve sdělil prezidentovi Miloši Zemanovi. S ním se sejde v  úterý, kdy prezident šéfa ANO pravděpodobně formálně pověří jednáním o sestavení vlády. Seznam konkrétních ministrů budoucí vlády ale hlava státu ještě nedostane, uvedl Babiš.

Očekává, že se mu podaří seznam vytvořit do 20. listopadu, kdy se poprvé sejde nová sněmovna. Pro některé kandidáty na ministry to je podle něj riziko, protože zastávají významné pozice, a pokud by vláda nezískala důvěru, mohlo by je to poškodit. Hlasování o důvěře menšinové vládě by chtěl stihnout do Vánoc.

Vyjedná menšinová vláda podporu?

Vyjednávat o podpoře menšinové vlády se chystá s dalšími sněmovními stranami už v úterý po schůzce z prezidentem. Pirátům chce Babiš nabídnout spolupráci v otázce digitalizace a řízení IT systémů, Starostům a nezávislým podporu kompetencí starostů. S lidovci chce mluvit o pomoci mladým rodinám a ČSSD chce přesvědčit navyšováním mezd či důchodů. S ODS by chtěl jednat o snižování daní, sociálního pojištění a boji proti byrokracii. Platí podle něj, že odmítne zrušení EET a kontrolního hlášení. Potvrdil, že platí neochota ANO spolupracovat s SPD, s hnutím bude ale jednat o zákonu o referendu či odvolatelnosti politiků.

Informace o vzniku menšinové vlády se objevila už v pátek. Tehdy ale většina stran a hnutí uvedla, že ji nepodpoří. Za Piráty toto rozhodnutí potvrdil i v nedělních Otázkách Václava Moravce předseda strany Ivan Bartoš.