ANO vstupuje do kampaně s cílem prolomit vládu ČSSD a komunistů v krajích

Hnutí ANO oficiálně zahájilo kampaň před podzimními krajskými volbami. Jako ústřední témata označili jednotliví kandidáti na hejtmany boj s korupcí, konec privatizací nemocnic nebo dostavbu dálnic a obchvatů měst a obcí. Podle Andreje Babiše se jeho hnutí pokusí prolomit blok koalic sociálních demokratů a komunistů v jednotlivých krajích. Zbývající koaliční partaje a hlavní pravicové opoziční strany už kampaň oficiálně zahájily.

Podle vicepremiéra Babiše není hnutí v nadcházejících krajských volbách favoritem, ale spíše outsiderem. Spokojen by byl, kdyby se hnutí podařilo vyhrát volby v pěti krajích. „Naše hnutí začíná ostrou kampaň do krajských voleb. Pro nás je to poprvé a bude to nová zkušenost. Nejsme favorité voleb, jsme outsider, takže zůstáváme při zemi,“ uvedl Babiš.

Tématy kampaně bude korupce, zdravotnictví i doprava

K hlavním tématům volební kampaně podle něj nadále bude patřit problematika korupce. „Když jsme nastupovali do vlády, mysleli jsme si, že budeme na jedné lodi v boji proti korupci, ale jak se ukázalo v rámci reformy policie, tak nejsme,“ uvedl Babiš. Hnutí chce bojovat proti klientelismu i netransparentnímu hospodaření krajů, dodal.

ANO vstupuje do kampaně s cílem prolomit vládu ČSSD a komunistů v krajích (zdroj: ČT24)

Dalším tématem bude doprava. Právě o řešení dopravních problémů ve svých krajích mluvila dnes i řada z 13 lídrů v jednotlivých krajích, které hnutí při zahájení kampaně představilo. „Potřebujeme skutečně urychleně dobudovat obchvaty,“ řekl Babiš.

Hnutí se hodlá zaměřit také na zdravotnictví. Podle Babiše nechce nemocnice privatizovat, ale zajistit jim efektivnější řízení. Ve školství chce hnutí podpořit rozvoj řemesel, v sociální oblasti zajistit například dostavbu domovů důchodců. „Kdybychom vyhráli v pěti krajích, tak si myslím, že v rámci toho, kdo stojí proti nám a jak se zneužívají veřejné rozpočty na kampaň těch stávajících hejtmanů, tak si myslím, že aspoň za sebe budu spokojený,“ uvedl Babiš.

Do bojů o kraje vyráží za ANO šest žen

Do bojů o hejtmanské křeslo hnutí ANO vyslalo šest žen. V Moravskoslezském kraji se do čela kandidátky postavil rektor Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava Ivo Vondrák. Kraj nyní vede koalice ČSSD a KSČM, současný sociálnědemokratický hejtman Miroslav Novák svou funkci bude obhajovat. Právě moravskoslezského hejtmana Babiš několikrát kritizoval. „Nelíbí se nám, kdo je tady hejtmanem,“ řekl Babiš. Narážel například na kauzu lobbisty Martina Dědice obviněného z korupce.

obrázek
Zdroj: ČT24

ANO je před volbami nepřehlédnutelné díky billboardové kampani, ve které předseda Andrej Babiš představuje kandidáty na hejtmany s heslem „Chceme lepší Česko“.

Krajské volby budou ve 13 krajích

V krajských volbách bude kandidovat ve všech 13 regionech pouze šest z 89 volebních uskupení. Většina stran včetně těch parlamentních vsadila na různorodé krajské koalice a přizpůsobila tomu i jejich názvy. Nejvíce kandidátů - 734 - nabídlo voličům hnutí ANO, a přes sedm stovek jich má i ODS, komunisté a ČSSD.

Události: Předvolební kampaně startují naplno (zdroj: ČT24)

Vrcholnou část kampaně už zahájili také lidovci i ČSSD

Zatímco sociální demokraté obhajují hejtmanské posty ve třinácti krajích, lidovci v některých krajích zastoupení vůbec nemají. Přesto neskrývají ambice na vítězství až ve třech regionech. Témata, která strany akcentují, se neliší. Nejčastěji hovoří o zdravotnictví, sociálních službách či dopravě.

KDU-ČSL vyrazila v úterý do volebního finiše. V pražském paláci Charitas představili lidovci všechny své kandidáty do Senátu i lídry kandidátek do krajů. I když mezi nimi nechyběl předseda strany Pavel Bělobrádek, zdůraznil, že on hlavní tváří kampaně nebude. Krajští kandidáti se podle něj nebudou schovávat za centrální tváře. KDU-ČSL se tak distancovala od obou svých koaličních partnerů ČSSD a ANO či opoziční ODS, jejichž kampani vévodí fotografie předsedů.

Leoš Malina
Zdroj: ČT24

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka spolu s některými volebními lídry otevřel v Plzni sociálnědemokratickou volební kavárnu. Shrnul přitom témata, se kterými kandidáti na hejtmany míří do voleb: „To, na co sociální demokracie klade důraz, je zabránit privatizaci nemocnic a sociálních služeb, udržet dostupnou veřejnou dopravu a postarat se také o to, aby střední školy vychovávaly kvalitní absolventy.“

Opozice bude v kampani kritizovat vládu

KSČM jde do voleb s heslem „Náš program jste vy“. Akcentovat chce zejména zdravotnictví, školství a dopravu. Podle předsedy poslaneckého klubu strany Pavla Kováčika se v některých regionech komunisté zaměří na problematiku sucha. V senátní kampani chtějí komunisté tematizovat bezpečnost, protože jsou podle stranického šéfa Vojtěcha Filipa přesvědčeni, že migrační krize ještě neskončila.

Občanská demokracie chce kampaň ladit pozitivně. Do boje o voliče vyrazila s heslem: „Zjednodušme to!“ Vláda podle strany neustále komplikuje život lidem i firmám. Chce proto omezit rostoucí byrokracii. Pomoci by k tomu měla mimo jiné lepší elektronická komunikace s úřady. Zejména před senátními volbami však předseda ODS Petr Fiala nemá velké ambice. „Jsme obnoveni, nabízíme novou, dobrou politiku, ale kdybych řekl, že obhájíme těch osm křesel, tak to možná bude znít hodně nerealisticky,“ přiznal.

TOP 09 odstartovala kampaň s hesly „Věříme ve svobodu. Veříme ve Vás“ a „Silou rozumu“. Prosazuje odpovědné hospodaření, chce zlepšit dopravu a zdravotnictví nebo podmínky pro podnikání. Současně ale pojímá krajské volby jako příležitost k boji proti vládním stranám.