ANO se v Olomouci dohodlo na koalici. Vládnout chce s ODS, KDU-ČSL a spOLečně

Vítězné hnutí ANO se v Olomouci dohodlo na radniční koalici s ODS, KDU-ČSL a hnutím spOLečně. Primátorem má být lídr ANO Miroslav Žbánek. Návrh koaliční smlouvy by měl být hotový příští týden.

V pětačtyřicetičlenném olomouckém zastupitelstvu bude tato čtyřkoalice mít většinu 26 hlasů. 

„Uzavřeli jsme dnes dohodu o povolební spolupráci, v rámci které jsme si vyspecifikovali strukturu orgánů města a zastoupení jednotlivých stran a hnutí s tím, že primátor by byl nominován za hnutí ANO, tudíž bych to byl já,“ uvedl Žbánek.

V jedenáctičlenné radě Olomouce by ODS podle uzavřené dohody měla mít tři zástupce, KDU - ČSL dva a hnutí spOLečně jednoho člena. Na ANO by tak v radě připadlo pět míst.

Zástupci ANO, ODS, KDU-ČSL a spOlečně podle Žbánka začnou od čtvrtka připravovat návrh koaliční smlouvy. „Tak abychom začátkem příštího týdne měli odladěné její znění a další kroky a mohli koaliční smlouvu společně uzavřít,“ podotkl Žbánek.

První povolební jednání zahájilo ANO v Olomouci už v sobotu večer a pokračovalo i v neděli a pondělí. Postupně jednalo s ProOlomouc, Piráty a starosty, ODS, KDU-ČSL, hnutím spOLečně a také s poslední ČSSD, pro kterou nakonec zůstala už před uzavřením dnešní dohody opoziční role.

V úterý se povolební jednání v Olomouci zkomplikovalo. Žbánek oznámil, že zástupci hnutí ProOlomouc a Pirátů a starostů vedou paralelní jednání o vzniku koalice bez ANO. Hnutí ANO se proto rozhodlo nejednat dál s ProOlomouc o případné koalici, a to ani kdyby se rozštěpil dvojblok ProOlomouc a Pirátů a starostů, vytvořený kvůli povolebnímu vyjednávání. Nakonec byla odpoledne dohodnuta koalice ANO, ODS, KDU-ČSL a sPOlečně.

ANO šlo do povolebního jednání s podmínkou, že koalice by měla mít aspoň 24 hlasů. Zároveň požadovalo funkci primátora. Podle výsledků voleb připadala v Olomouci v úvahu například koalice ANO, ProOlomouc a Pirátů, která by v zastupitelstvu měla většinu 26 zastupitelů. Širší koalice ANO, KDU-ČSL, ODS a hnutí spOLečně disponuje stejným počtem hlasů. Většinu 24 hlasů by měla i koalice ProOlomouc, Pirátů a starostů, spOLečně, ODS a KDU-ČSL.