ANO i ODS mají v březnovém modelu Kantaru vyšší zisk než minule

Hnutí ANO zůstalo v čele volebního modelu agentury Kantar CZ i v březnu, zvýšilo přitom náskok před ODS na druhém místě. Oba subjekty přitom dosáhly v novém modelu vyššího zisku než před měsícem. Pod pětiprocentní hranicí by v březnu zůstala z nynějších sněmovních stran KDU-ČSL. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi.

První místo v březnovém modelu náleží hnutí ANO s 27,5 procenta. Oproti únoru si polepšilo o 2,5 procentního bodu. Občanští demokraté na druhém místě by měli 22,5 procenta. To je o půl druhého procentního bodu víc než v předchozím průzkumu.

S odstupem následuje podle modelu hnutí STAN s 10 procenty a SPD s 9,5 procenta, což v obou případech představuje ztrátu oproti únoru. Beze změny by byli Piráti, kteří by dosáhli 7,5 procenta. Pohoršila by si TOP 09, která má v modelu tentokrát pět procent, a KDU-ČSL, která by se propadla na čtyři procenta, tedy by nedosáhla na pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do sněmovny.

Z mimosněmovních stran se v průzkumu nejlépe umístila Přísaha, která by měla 3,5 procenta. Sociální demokracie by získala 2,5 procenta, stejně tak komunisté. Trikolora by byla na dvou procentech.

Volební model – hypoteticky, s koalicemi
Zdroj: stat. chyba ±1/6 p. b./Kantar CZ pro ČT/tech. CATI/2 až ±3/14. 3. až 1. 4. 2022/943 resp.

Autoři zprávy uvádějí, že premiér Petr Fiala (ODS) je mezi dotazovanými často pozitivně zmiňován v souvislosti s aktuálním vystupováním a dominuje důvodům respondentů, kteří v posledních měsících přešli k občanským demokratům, a to téměř výlučně od jiných stran vládní koalice, například Starostů a nezávislých. Někteří lidé odcházející od STAN zmiňují (krom Petra Fialy) také některé kauzy čelných představitelů tohoto hnutí. 

Za zcela hypotetické situace, že by se voleb v době sběru dat zúčastnily dvě velké koalice tak, jako tomu bylo u říjnových voleb, by na prvním místě byla koalice SPOLU s 31,5 procenta, to je o procentní bod méně než v minulém průzkumu. Hnutí ANO by za této situace bylo druhé s 29 procenty, což je o půl druhého procentního bodu lepší než v únoru.

O procentní bod vyšší zisk by měla koalice Piráti a STAN na třetím místě s 15,5 procenta. SPD by si ve srovnání s únorem pohoršila o 2,5 procentního bodu na 9,5 procenta.

Dopady války na Ukrajině

Výzkumníci se respondentů ptali i na dopady války na Ukrajině. Sedmdesát procent oslovených podporuje zavádění sankcí proti Rusku, byť to v důsledku znamená zdražování některých komodit. Předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová v polední diskusi ČT řekla, že podle pesimistických scénářů může být chudobou ohroženo až třicet procent obyvatel.

Válka na Ukrajině
Zdroj: ČT24

Výrazná většina oslovených zastává názor, že by se Česko mělo postarat o všechny uprchlíky, kteří přicházejí. Zároveň ale podle dotazovaných už přišel čas i na to začít přijímání běženců nějak regulovat.

Lidé dle Kantaru podporují české dodávky zbraní, techniky i střeliva na boj proti Rusům. Přímou vojenskou účast Severoatlantické aliance, do které pochopitelně patří i Česko, ale tři čtvrtiny respondentů nechtějí.  

Přímá vojenská účast NATO na Ukrajině
Zdroj: ČT24

ZPRÁVA KE STAŽENÍ: 76. vlna průzkumu Trendy Česka

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost KANTAR CZ, s. r. o. Sběr dat probíhal ve dnech 14. 3. až 1. 4. 2022 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště).
  • Do volebního modelu pro jednotlivé strany vstoupilo 977 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba tohoto volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,1 (u stran s nízkým ziskem) až 3,5 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.
  • Do volebního modelu počítajícího s koalicemi vstoupilo 943 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba tohoto volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,2 (u stran s nízkým ziskem) až 3,6 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.