Agrofert podal další žalobu kvůli doměřené dani za reklamu na Čapím hnízdě

Další firma z holdingu Agrofert nesouhlasí s doměřenou daní za reklamu v konferenčním centru Čapí hnízdo. Koncern proto podal žalobu k Městskému soudu v Praze. ČT to bez dalších podrobností potvrdil mluvčí soudu Adam Wenig. Agrofert napadá rozhodnutí Odvolacího finančního ředitelství, které doměřilo pěti jeho firmám daň přes 1,2 milionu korun. Na soudy se obrátily i další tři společnosti z holdingu, v jednom případě naopak lhůta uplynula. Reklamu na Čapím hnízdě stále zkoumá také policie.

„Mohu bez dalších podrobností sdělit, že řízení žalobkyně Agrofert, a.s. proti Odvolacímu finančnímu ředitelství evidujeme,“ prohlásil mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig. Doplnil, že ve sporu jde o doměřenou daň za reklamu na Čapím hnízdě. Podání žaloby bez uvedení jména firmy potvrdila i mluvčí Odvolacího finančního ředitelství Veronika Mertová.

Už v srpnu se na soudy podle serveru Seznam Zprávy obrátily společnosti Preol, Precheza a Primagra, kterým finanční úřad doměřil dohromady přes milion korun. Jejich žaloby budou řešit krajské soudy v Ústí nad Labem, v Olomouci a v Praze. Poslední z pěti firem, kterým úřad daň vyměřil, naopak žalobu nepodala. „Probíhající řízení nekomentujeme,“ reagoval na dotazy ČT mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský.

Finanční správa podle dřívějších zjištění Deníku N a webu iROZHLAS.cz doměřila pěti firmám z Agrofertu za reklamu na Čapím hnízdě daň více než 1,2 milionu korun. Rozhodnutí úřad zdůvodnil tím, že nebyla prokázána oprávněnost nákladů za reklamní plnění. Podle berních úředníků 21 firem koncernu u společnosti Farma Čapí hnízdo nakoupilo za šest let reklamní služby v hodnotě přes 190 milionů korun.

Reklamou na konferenčním centru se stále zabývají policisté, kteří prověřují podezření, že suma 272 milionů korun v letech 2010 až 2013 ve skutečnosti nešla na reklamu, ale pomáhala Čapímu hnízdu splácet úvěr a zároveň Agrofertu snížit si daně. Platby za reklamu byly podle podezření buď fiktivní, nebo předražené. Policie loni případ odložila, její rozhodnutí ale zrušilo Vrchní státní zastupitelství v Praze.