3D tisk už koketuje i s živými tkáněmi

Praha - Přelomová technologie 3D tisku si od průmyslového využití pomalu nachází cestu do bežných domácností. Nezadržitelně se blíží doba, kdy si doma vytiskneme vlastní lžíci nebo vázu, kterou si stáhneme z internetu. Zaleží veskrze na ceně 3D tiskárny, která se pro využití v domácnosti pohybuje od 15 tisíc korun. V současnosti se 3D tisk využívá nejen ve zdravotnictví k tvorbě protéz a implantátů, podle experta Jana Homoly už v současnosti probíhají i experimenty s tiskem materiálů podobných živým tkáním.

Rozhovor s Janem Homolou: Domácí 3D tisk se ovládá jediným tlačítkem (zdroj: ČT24)

Takzvané aditivní výrobky se skládají z mikroskopických vrstev, které 3D tiskárna skládá na sebe jednu po druhé podle zadaných parametrů. K 3D tisku se dnes využívá nejhojněji plastů, ovšem dají se využít i jiné materiály, třeba porcelán nebo i kov. Skener převádí fyzický objekt na počítačový model, který 3D tiskárna znovu zreplikuje.

„3D tisk má dnes obrovské využití. Pořád jde především o prototypovou výrobu v průmyslu a strojírenství, nicméně velký přesah je třeba do medicíny, kde se využívá k tvorbě protéz a implantátů. Ve vývoji jsou ale dnes i vědecké projekty, v jejichž rámci se experimentuje s tiskem materiálů podobných biologickým tkáním,“ řekl České televizi na veletrhu For Industry odborník na technologie 3D tisku Jan Homola. Možná se podle něj jednou dočkáme i tisku buněk.

Technologie 3D tisku se pomalu přibližují i obyčejným lidem veřejnosti. Dříve spadal obor výhradně do gesce technických firem. Dnes nabízí domácí tiskárny v cenové relaci od 15 do 50 tisíc korun pro umělecké vyžití nebo využití pro dekorace či domácí potřeby. „Obsluhu domácí 3D tiskárny zvládne každý laik, ovládá se jedním tlačítkem,“ přiblížil Jan Homola.

  • V Praze probíhá od 15. do 17. dubna přehlídka novinek ve strojírenství i v oblasti 3D tisku. Veletrh For Industry nabízí návštěvníkům možnost spatřit, jak se tiskne 3D replika historického automobilu, nebo si zde mohou nechat vytvořit 3D portrét své tváře. Akce probíhá v PVA EXPO Praha.