Zámecké sklepy v Hranicích mění svoji tvář

Hranice na Moravě - Po více než čtyřech stoletích se obyvatelé Hranic na Přerovsku budou moci znovu podívat do zámeckých sklepů v centru města. Zdejší radnice se totiž rozhodla kompletně je zrekonstruovat a vybudovat v nich nový kulturní klub. V podzemních prostorách tak do dvou let vznikne kulturní sál a malé kino i s kompletním zázemím. To vše za 15 milionů korun.

Už před osmi lety investovala hranická radnice do kompletní rekonstrukce zámku více než 100 milionů korun. Z ruiny odsouzené k zániku se podařilo vybudovat reprezentativní prostory, které Hranicím dnes může závidět většina českých měst. Rekonstrukce podzemí je nyní logickým krokem.

„Měl by to být víceúčelový klub, kde se čekají nejen hudební produkce, ale i malá divadla, případně promítání či besedy,” říká tiskový mluvčí Městského úřadu Hranice Petr Bakovský.

Sklepy v hranickém zámku vybudovali Pernštejnové už koncem 16. století. Památkáře překvapilo, že i přes staletí zůstaly jejich klenby i břidlicové podlahy ve výborném stavu. Podle archeologa Jakuba Vrány budou sklepy zachovány z 95 %. Budou jen odstraněny nebo rozšířeny dveřní otvory, které budou nahrazeny modernějším vstupem.

Dělníci nyní z podzemí vyvážejí tuny hlíny a stavební suti. Hudbou a divadelními akcemi to zde však ožije až za několik měsíců.

„Zatím nebylo rozhodnuto, jakým způsobem se to bude přesně provozovat. Jsou tady dvě základní možnosti. Jednak, že by to provozovalo přímo město, či město prostřednictvím nějaké organizace, a nebo je tu možnost to pronajmout,” uvažuje mluvčí Bakovský.

Rekonstrukci zámeckých sklepů rozdělila hranická radnice do dvou etap. Zaplatí dohromady 15 milionů korun a vše by měla stihnout už v příštím roce.