V Brně začíná festival o lidských právech

Brno - Festival dokumentů o lidských právech - Jeden svět se přesunul do Brna. Hlavní téma letošní přehlídky je rostoucí míra netolerance v české společnosti. Provokativní motto festivalu Bojíte se snášet? upozorňuje na nebezpečí rasismu a diskriminace. Série promítání nabídne pětašedesát projekcí na šesti různých místech Brna.

"Šíře sekce Bojíte se snášet sahá od obdivuhodné soudržnosti multikulturního Norska po Breivikově teroristickém útoku až po historické příčiny vyhrocené situace na Šluknovsku.
Filmovou mozaiku doplní drama útěku severokorejské rodiny, pašování diamantů z Afriky, pozadí proputinovské mládežnické organizace, příběh indické dívky zavřené až do svatby
v domácím vězení, politická korupce na Slovensku či příběh surfařů, kteří se rozhodli přečkat zimu na norské pláži," řekla koordinátorka festivalu pro Brno Kateřina Petrášová.

Jeden svět ale není jen filmovým festivalem. Dokumentární projekce jsou často rozšířené o setkání s filmovými tvůrci a odborníky z neziskových organizací. Program nabízí také řadu výstav, divadelní představení, workshopy, benefiční koncert nebo jarmark. Festival je putovní a proběhne v desítkách českých a moravských měst. Jeden svět nabízí i speciální projekce na vysokých školách a řadu filmových sekcí, které se věnují různým oblastem lidských práv. Detailní program Jednoho světa je k dispozici na festivalových stránkách.

Vstupné na jednotlivé projekce je osmdesát korun. Pokud si návštěvník pořídí speciální kartu diváka za 120 korun, může zhlédnout jednotlivé dokumenty za pouhých čtyřicet korun. Festival pořádá Člověk v tísni a v Brně se koná už po třinácté.