Přes internet chtěl ukrást více než tři miliony korun

Ostrava - Krajský soud v Ostravě řeší případ kyberzločinu. Jednatřicetiletý Lumír Herič se podle obžaloby naboural do sedmdesáti devíti bankovních účtů a snažil se na svůj účet převést částky přesahující v součtu tři miliony korun. V současné době po něm policie pátrá, Herič se ale ukrývá neznámo kde.

Čtyři dny stačily podle kriminalistů Lumíru Heričovi z Ostravy, aby padělal 809 internetových platebních příkazů České spořitelny. Bezmála osmdesát klientů chtěl připravit o tři miliony a dvě stě tisíc korun. Transakci zadal z počítače na Vysoké škole báňské, kde tehdy studoval. Vytvořil si kvůli tomu speciální program. „Aniž by to uživatel věděl, ten program zaznamenával veškeré stisknuté klávesy a pachatel byl schopen výsledky si stáhnout a zneužít,“ uvedl vrchní komisař Policie ČR Ostrava Radim Široký.

Převody peněz se podařilo na poslední chvíli zablokovat. Policii o případu informovala Česká spořitelna, která upozornila na nestandardní a podezřelé operace. „Nastavení našeho internetového bankovnictví plně odpovídá vysokým nárokům na bezpečnost, disponuje celou řadou bezpečnostních prvků. Jakmile jeden z bezpečnostních prvků nesouhlasí nebo chybí, není možné provádět transakce,“ tvrdí Ivo Holinka z tiskového centra České spořitelny.

Během vyšetřování se kriminalisté dostali až k Lumíru Heričovi. Při domovní prohlídce u něj zabavili několik počítačů a notebooků a řadu CD a DVD nosičů. Herič krátce před zatčením policistům utekl a už dva a půl roku se ukrývá neznámo kde. „S klientem nekomunikujeme, protože je po něm vyhlášeno pátrání, nejsme tedy ani schopni podat vyjádření, zda doznává, nebo nedoznává svou vinu,“ říká obhájce L. Heriče Alfréd Šrámek. Lumír Herič několikrát studoval na ostravských vysokých školách, žádnou z nich ale nedokončil. Do problémů se zákonem se dostal už před šesti lety. Tehdy se jako student Ostravské univerzity naboural do školního počítačového systému. Podařilo se mu získat výsledky přijímacího řízení, které upravil podle svých představ.

  • Lumír Herič autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2104/210391.jpg
  • Zajištěné důkazy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2104/210392.jpg