V Libereckém kraji bojuje o hlasy devatenáct stran a uskupení

Druhý den předvolebního vysílání České televize patří Libereckému kraji. Večerní debaty se bude účastnit devítka zástupců stran s největším volebním potenciálem. Celkově ale v Libereckém kraji kandiduje devatenáct stran. A my Vám nabízíme anketní odpovědi stran, hnutí a koalic, které se do debaty nedostaly a poskytly své vyjádření ČT.

  • Které téma považujete v těchto krajských volbách za nejdůležitější a proč?
  • V případě, že budete zvoleni, co uděláte jako první?

Národní demokracie

Kandidátku Národní demokracie vede soukromý podnikatel Zdeněk Červinka. Pro něj a jeho kolegy je nejdůležitější téma vystoupení z Evropské unie, vystoupení z NATO a omezení nebo zlikvidování přívalu uprchlíků. Problém uprchlíků by Červinka vyřešil zavřením hranic. Zároveň by rád pracoval na tom, aby byli lidé ozbrojení a mohli se bránit. Více informací nabízí strana na svém webu

Lídr kandidátky Národní demokracie Zdeněk Červinka (zdroj: ČT24)

Ne ilegální imigraci – peníze raději pro naše lidi

Koalice čtyř stran Strana zdravého rozumu, ČSNS, ČSNS 2005 a Demokratická strana zelených, má jako lídra své kandidátky ženu. Tou je Pavlína Dohnalová, finanční poradkyně ze Semil. Hlavní téma má koalice již ve svém názvu. Především chce uskupení zajistit bezpečnost občanů v kraji a nechce podporovat výstavbu uprchlických zařízení v kraji. Dalšími problémy jsou podle Dohnalové rozkopané silnice, nedostatek personálu v nemocnicích nebo životní prostředí. Další program naleznete na stránkách koalice.

Lídryně kandidátky Ne ilegální imigraci – peníze raději pro naše lidi Pavlína Dohnalová (zdroj: ČT24)

Česká pirátská strana

Lídrem kandidátky České pirátské strany v Libereckém kraji je vědecko-výzkumný pracovník Ondřej Kolek. Jeho strana považuje za nejdůležitější poctivé hospodaření od transparentního účetnictví až po férové veřejné zakázky. Strana chce zveřejňování všech smluv v plném znění bez začerněných pasáží a tajných úmluv. Mezi priority patří také školství, ve kterém chtějí Piráti vybudovat nový vztah mezi školáky, školami a zaměstnavateli, tak aby si studenti mohli již za studií vyzkoušet, co to obnáší pracovat. Bližší informace o programu jsou na webu strany.

Lídr kandidátky České pirátské strany Ondřej Kolek (zdroj: ČT24)

Romská demokratická strana

Zástupcem kandidátů Romské demokratické strany je Pavel Tarnai, seřizovač z Hrádku nad Nisou. Jako hlavní bod svého programu má strana pomoc svobodným matkám. Ty to totiž podle všech kandidátů hodně potřebují, stejně jako důchodci, které by strana také ráda podporovala. Dalším problémem je také pomoc nemocným lidem. 

Zástupce kandidátky Romské demokratické strany Pavel Tarnai (zdroj: ČT24)

Svobodní a Soukromníci

V Libereckém kraji spolu kandidují strany Svobodní a Soukromníci. Jejich lídrem je pracovník bižuterní firmy Radek Uchytil. Podle něj v těchto volbách bude hodně rozhodovat téma bezpečnosti v souvislosti s migrací. Strany se ale chtějí zaměřit na to, jak se kraj a státní správa chová k občanům. Prioritou bude také efektivita vynakládaných prostředků krajského úřadu, protože občané musí mít podle Uchytila z konání politiků prospěch. Informace o programu v Libereckém kraji nabízí web Svobodných a Soukromínků.

Lídr kandidátky Svobodní a Soukromníci Radek Uchytil (zdroj: ČT24)

Koalice Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD) a Strana Práv Občanů (SPO)

Lídrem kandidátky Koalice Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD) a Strana Práv Občanů je liberecký podnikatel Radovan Vích. Koalice bere jako nejdůležitější téma ilegální imigraci, která probíhá jako řízený proces napříč Evropou. Proto chce prosadit absolutní zákaz přijímání muslimských migrantů na území Libereckého kraje. Pracovat koalice chce i na zadluženosti kraje a peníze občanů plánuje dávat pouze na užitečné a potřebné věci. Další informace najdou voliči na Facebooku.

Lídr kandidátky Koalice Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD) a Strana Práv Občanů Radovan Vích (zdroj: ČT24)

Národní socialisté – LEV 21

Lírem strany Národní socialisté – LEV 21 je v Libereckém kraji vrátný z České Lípy Stanislav Vondráček. Priorit má strana více. Především jde ale o problematuiku zdravotnictví, nezaměstnanosti a také dopravní obslužnosti. To jsou věci, které pálí obyvatele Libereckého kraje podle strany nejvíce. Program strany je k přečtení na webových stránkách

Lídr kandidátky Národní socialisté – LEV 21 Stanislav Vondráček (zdroj: ČT24)

Zástupci Koalice Republikánů Miroslava Sládka, Patriotů České republiky, HOZK a Nového směru, Dělnické strany sociální spravedlnosti - Imigranty a islám v ČR nechceme! se předvolební ankety odmítli účastnit. Zástupci Pravého bloku nejsou dostupní na žádném z oficiálně uváděných kontaktů.

Předvolební debata na ČT24

Devět lídrů stran a hnutí, které v průzkumu aktuálního volebního potenciálu v Libereckém kraji obsadily nejvyšší příčky, bylo od 20:00 hosty večerní předvolební debaty na ČT24. Výzkum pro Českou televizi vypracovaly dvě nezávislé renomované společnosti pro výzkum veřejného mínění Median a STEM/MARK. Konal se od 8. srpna do 3. září, vždy na vzorku minimálně 1200 respondentů v každém kraji.