Způsob nahřívání e-cigaret může mít vliv na jejich škodlivost pro plíce, naznačila studie

Materiál, ze kterého jsou elektronické cigarety vyrobené, může mít vliv na jejich škodlivost pro plíce. Poukázaly na to první výsledky studie zveřejněné v časopise Journal of the American Heart Association. Použitý typ náplně se přitom na závěrech výzkumu nepodepsal.

S kouřením elektronických cigaret je spojeno množství rizik, a to i přesto, že jsou podle současného stavu poznání nižší než u cigaret klasických.

Vědci pravidelné užívání těchto přípravků dávají do souvislosti například s poškozením tepen či rizikem ústních zánětů. Poukazují také na to, že některé náplně mohou obsahovat karcinogeny

Slitina niklu a chromu

První výsledky nové studie navíc naznačily, že na bezpečnost e-cigaret a podobných zařízení může mít vliv i materiál, ze kterého jsou vyrobeny. Konkrétně používání pomůcek na vapování, které obsahují topné tělísko vyrobené ze slitiny niklu a chromu, by podle ní mohlo být spojené s poškozením plic. 

Výzkum uskutečnili vědci z University of California, Irvine (UCI) School of Medicine a Huntington Medical Research Institutes (HMRI). Cílem jejich rozsáhlého předklinického experimentálníhoo výzkumu bylo prozkoumat vliv vapování na oběhovou soustavu. 

Nejprve tým ke svému experimentu využíval zařízení s topným prvkem z nerezové oceli. To však bylo v září 2019 staženo z prodeje. Alternativní zařízení bylo tomu původnímu velmi podobné, topný prvek byl ale vyrobený právě ze slitiny niklu a chromu.

Na typu náplně nezáleželo

Za rok používání výrobků s nerezovou ocelí se přitom u zkoumaných subjektů výraznější plicní obtíže neobjevily. To se však po přechodu na nové elektronické cigarety změnilo. „Během hodiny od zahájení experimentu jsme zaznamenali známky vážné dechové tísně, včetně namáhavého dýchání, sípání a supění,“ popsal jeden z autorů výzkumu Michael Kleinman.

„Výsledky byly tak ovlivněné, že jsme považovali za nezbytné zveřejnit prvotní nálezy co nejdříve, aby uživatelé elektronických cigaret mohli být varováni,“ prohlásil další z autorů studie Robert A. Kloner.

„I když je zapotřebí dalšího výzkumu, tyto výsledky naznačují, že i specifická zařízení a nastavení výkonu mohou hrát v tomto ohledu klíčovou roli,“ doplnil Kloner. 

Na tom, jaký typ náplně e-cigareta obsahovala, podle vědců nezáleželo. K poškození plic došlo například i u těch beznikotinových.