Archeologové popsali jeden z nejstarších mečů světa. Našli ho náhodou

Roku 2017 navštívila italská doktorandka archeologie Vittoria Dall'Armellina arménský klášter San Lazzaro v Benátkách. V jeho sbírkách uviděla meč, který tam neměl co dělat. Byl sice označený jako středověký, Dall'Armellina ale na první pohled poznala, že je mnohem starší.

V klášteře meč považovali za starý jen několik stovek let. Výzkum však odhalil, že jde o jeden z vůbec nejstarších mečů na světě. Pochází z počátku doby bronzové, kdy první meče vznikaly –⁠ jako první zbraně určené primárně k zabíjení lidí.

Klášter San Lazzaro v Benátkách
Zdroj: Wikimedia Commons

Studentka si zbraň vyžádala pro detailní výzkum na své univerzitě Ca' Foscari v Benátkách. Tam zjistili, že zbraň vznikla v době před přibližně pěti tisíci lety. Klášterní záznamy pak prozradily, že se tam dostala jako dar od arménského obchodníka Yervanta Khorasandjiana asi před 150 lety. Její hlubší historie je ale neznámá. Dokument, který byl k daru připojený, pouze uvádí, že byl meč nalezen u Kavaku, osady poblíž dnešního tureckého města Trabzon.

Nejstarší meč světa
Zdroj: https://www.unive.it/

Pozoruhodná zbraň z úsvitu válek

Když archeologové na univerzitě meč prozkoumali, zjistili, že byl vyrobený z arzenické mědi. Tato slitina mědi a arzenu se používala právě v době kolem roku 3000 před naším letopočtem –⁠ dříve, než se lidé naučili vyrábět z bronzu, tedy slitiny mědi a cínu.

Ze stejné slitiny pocházejí doposud nejstarší nalezené meče, které byly objevené na turecké lokalitě Arslantepe. Také ony jsou staré asi 5000 let a dobře zachované.

Zbraň vznikla v době a na místě, kde existovala kultura Kura Araxates a později vládl kmen nebo národ Chajasa, na který zanechali vzpomínky Chetité. Podle mnoha archeologů vznikly první meče právě v této oblasti –⁠ a tento konkrétní je jedním z těch nejstarších dochovaných, možná dokonce tím úplně nejstarším.

Archeoložka Elena Rova uvedla pro odborný časopis Live Science: „Vypadá to, že právě v této části světa, mezi severním Kavkazem a východní Anatolií, byly meče vynalezené. Měli tu také nejméně dvě jejich typologické varianty.“

O tom, že právě v této oblasti se začalo lidstvo učit, jak se zpracovávají kovy, je dokladů mnoho. Například v arménském Metsamora byla nalezena nejstarší kovárna. Je stará přes šest tisíc let a tehdejší řemeslníci v ní pracovali s mědí, zlatem, zinkem a dalšími kovy.